Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

214 resultaten


ID: 133186 | Landschappelijk element

Solitaire taxus

Terbeken (Brakel)
De taxus op stam heeft een compacte kruin. De boom staat om een driehoekig en klein kadastraal perceel, op het kruispunt van enkele onverharde wegen. Reeds op de Kabinetskaart de Ferraris was op deze plaats een boom te zien. Op de kaart van Vandermaelen staat op deze locatie geen boom meer ingetekend maar wel een kapel. Mogelijk hoorde deze boom bij een kapel of was het een kapelboom.


ID: 307654 | Landschappelijk element

Trimpontboom

Trimpont (Brakel)
De eik met houten kruis op de hoek van het Trimpontbos zou volgens een lokale legende herinneren aan de dood van Joseph van Trimpont in 1843.


ID: 79854 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gedenkteken 23 april 1918 en linde als vredesboom

Admiraal Keyesplein (Brugge)
Fragmenten van de havendam waartegen het schip 'Vindictive' botste tijdens de raid op Zeebrugge in 1918 (zie St George’s Day Wandeling). Twee op elkaar geplaatste stenen.


ID: 302193 | Bouwkundig element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 305832 | Landschappelijk element

Suikeresdoorn als vredesboom

Canadaplein (Brugge)
Het gedenkteken met plantsoen en vredesboom zijn in 1947 ingericht ter nagedachtenis van de bevrijding van Brugge door de Canadezen. De suikeresdoorn is aangeplant als symbool van Canada (op de Canadese vlag staat een esdoornblad afgebeeld).


ID: 305831 | Landschappelijk element

Zilverlinde als vredesboom

Dorpsstraat (Brugge)
In het grasperkje voor de toegang van het kerkhof (en van de voormalige kerk) staat een zilverlinde. Deze boom is in 1920 aangeplant als vredesboom.


ID: 305861 | Landschappelijk element

Opgaande linde en esdoorns als vredesbomen

Gaston Roelandtsplein (Brugge)
Op de hoek van de Generaal Lemanlaan en het Gaston Roelandtsplein staat een jonge, opgaande linde. Deze boom is in 2016 geplant, ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. De oorspronkelijke vredesboom dateert van 1920, aangeplant ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. In 2015 werd deze linde gerooid omwille van ziekte en instabiliteit. Er werd in 2016 een nieuwe linde geplant die voorzien is van een ondergrondse boombunker.


ID: 305834 | Landschappelijk element

Drie opgaande lindes als vredesbomen

Gentpoortvest (Brugge)
Ter hoogte van de Gentpoort staan drie opgaande lindes, als onderdeel van de geplantsoeneerde stadsomwalling. De zilverlindes zijn in 1928 aangeplant, tien jaar na de Eerste Wereldoorlog, ter herdenking aan de bevrijding van de Stad Brugge.


ID: 305858 | Landschappelijk element

Laanbeplanting van opgaande linden en esdoornen als vredesbomen

Leopold I-laan (Brugge)
De laanbeplanting in de Leopold I-laan bestaat uit lindes en esdoorns en is aangeplant ter herdenking van de bevrijding van Brugge (Tweede Wereldoorlog).


ID: 302009 | Landschappelijk element

Opgaande linde als herdenkingsboom

Onder de Toren (Brugge)
Opgaande linde als herdenkingsboom geplant voor "Huyze Saeftinghe", bekend als voormalig handelshuis "Het Oostenrijks Comptoir", een dominerend pand op de vroegere marktplaats van Lissewege.