Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

214 resultaten


ID: 305865 | Landschappelijk element

Opgaande linde als herdenkingsboom 75 jaar België

Haringmarkt (Damme)
Op het graspleintje aan de Haringmarkt staat een opgaande linde (Tilia platyphyllos ssp. platyphyllos ‘Sanguinea’). Deze boom is aangeplant in 1905 ter herdenking van het 75-jarig bestaan van België. De linde is door zijn omvang en ligging beeldbepalend op het plein.


ID: 305864 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Lindeplein (Damme)
Midden op het Lindeplein staat een opgaande linde. Deze boom werd als vredesboom geplant in 1920, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Aanvankelijk stond de boom op de hoek van de Dorpsstraat en de Decloedtstraat. Naderhand werd de linde verplant naar de huidige locatie.


ID: 305863 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Ardense Jagersstraat-Gottem, Polderweg (Deinze)
Naast de kerk van Gottem staat een geknotte linde. De linde is na de Eerste Wereldoorlog aangeplant als vredesboom, ter herdenking van de herwonnen vrede.


ID: 300199 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Bagattestraat, Leernsesteenweg (Deinze)
De opgaande linde staat rechts achter de gedenkkapel Heilig Hart. De vredesboom werd in 1919 aangeplant.


ID: 306236 | Landschappelijk element

Opgaande Amerikaanse eik als vredesboom

Gaversesteenweg, Oudenaardsesteenweg (Deinze)
Op het kruispunt van de Gaversesteenweg en de Oudenaardsesteenweg staat een opgaande Amerikaanse eik. Deze boom is na de Tweede Wereldoorlog als vredesboom aangeplant. Oorspronkelijk stond er een oorlogsmonument voor de boom. Dit werk werd in 1919 gemaakt door de Deinse kunstenaar Antoon Van Parys. Het gedenkteken werd later verplaatst naar een parking in de Petegemse Centrumlaan.


ID: 306462 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Goedstraat, Grijsbulckstraat, Pannestraat (Deinze)
Op het kruispunt van de Grijsbulckstraat, Pannestraat en Goedstraat in Grammene staat een vredeslinde. Deze boom werd aangeplant op 25 maart 1920.


ID: 300301 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Landegemdorp (Deinze)
De opgaande zilverlinde is ten oosten van de kerk geplant. De Landegemse Vrijheidsboom werd vlak na WO II door Jules T'Hooft geplant, op de plaats waar op 22 november 1919 een eerste vredesboom werd geplant. De boom werd na de Eerste Wereldoorlog geplant tussen de kerk en de hoeve van Alfons Naert.


ID: 133254 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Martelarenplein (Deinze)
Op het kerkplein van Vinkt staat een vredesboom, een linde, tussen de kerk en het vroegere gemeentehuis. De boom werd aangepland op 22 november 1919.


ID: 131641 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Scheepswerfstraat (Dendermonde)
De linde werd als vredesboom geplant in 1919 na het beëindigen van de Eerste wereldoorlog. Nadien werd bij de lindeboom een oorlogsmonument opgericht.


ID: 305881 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Kapellestraat, Wapenplaats (Dentergem)
Op de Wapenplaats in Wakken, naast het oorlogsgedenkteken, staat een jonge opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 2004 en vervangt de oorspronkelijke vredesboom uit 1919. Dergelijke vredesbomen zijn aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.