Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

235 resultaten


ID: 302958 | Landschappelijk element

Vier opgaande linden op kruispunt van dreven

Kruishoutem (Kruisem)
Op het kruispunt van twee dreven in de Passionistenstraat staan vier kruispuntbomen. Het zijn opgaande bomen waarvan er één is geveld, de stronk is nog duidelijk zichtbaar. De twee bomen aan de westzijde van de Passionistenstraat zijn winterlindes, de zuidelijke boom is geveld maar op de stronk is nog een beetje opslag met blad in leven waarop de determinatie kon uitgevoerd worden. Aan de oostzijde van de Passionistenstraat is de noordelijke een zomerlinde en de zuidelijke een Hollandse linde. De bomen vertonen veel opslag aan de stambasis waardoor ze niet allemaal konden worden opgemeten. Ze zijn geplant met plantafstanden van 6 à 7 meter en ten gevolge van deze omstandigheden is er over de weg een tunnelvormige doorboring in de begroeiing die is ontstaan door het verkeer.


ID: 305790 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom

Bekestraat, Maldegemstraat (Kruisem)
Een oude linde is aangeplant bij het kruispunt Bekestraat - Maldegemstraat. Dit is een boom die als baken functioneerde en als wegmarkering voor reizigers nuttig was. Het betreft een oude Hollandse linde die inmiddels als veteraanboom kan gezien worden. Mits aangepaste en goede verzorging kan deze linde nog lang blijven staan.


ID: 300726 | Landschappelijk element

Oude knotlinde als grensboom

Heirentstraat, Lindestraat (Kruisem)
Op de grens van de deelgemeenten Ouwegem en Huise staat een oude knotlinde. De Hollandse linde staat op een kruispunt van wegen aan de rand van een akkerperceel. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) staat een boom afgebeeld op een plaats die kan overeenkomen met de huidige inplanting.


ID: 133042 | Landschappelijk element

Gekandelaarde solitaire linde als kruispuntboom

Huisepontweg, Ledekerkweg (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Huisepontweg met de Ledekerkweg en in de hoek van een landbouwperceel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 133040 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse linde als kruispuntboom en hoekboom

Kolpaart, Oost Beertegemstraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Kolpaart met de Oost Beertegemstraat en in de hoek van een perceeltje staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 133043 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapelboom

Kolpaart, Lange Aststraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van Kolpaart met de Lange Aststraat staat, in de hoek die aansluit bij een woonkavel, een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Bij de boom werd een wegkapel aangebracht, zodat de linde tevens als kapelboom functioneert.


ID: 58127 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Knotwilg met boomkapelletje

Brugstraat (Laarne)
Boomkapelletje opgehangen aan knotwilg in de westelijke straatberm tegenover Hogendries.


ID: 58191 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Staakkapelletje met linde

Drapstraat, Scheestraat (Laarne)
Staakkapelletje naast lindeboom, op de hoek met de Drapstraat. Houten kapelletje aan betonnen paal. IJzeren lantaarn bevestigd aan de betonnen paal onder het kapelletje.


ID: 300005 | Landschappelijk element

Lindeboom bij muurkapel

Lindestraat 41 (Landen)
In de hoek van een driehoekig perceel horende bij een 18de-eeuwse hoeve in de Lindestraat, staat een monumentale linde. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is het perceel nog U-vormig weergegeven en bevond zich hier een bron of poel die afwaterde naar de westelijk gelegen Kleine Gete. De meer strakke driehoekige vorm ontstond mogelijk op het ogenblik dat de straten (verhard) aangelegd werden en is te zien op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1885 en op de Popp-kaart. Het perceel is volledig ommuurd en op de hoek werd hierin een Mariakapel verwerkt. Vermoedelijk werd de boom oorspronkelijk aangeplant als hoekboom om het afsnijden van de hoek in het perceel te voorkomen, maar vervult ondertussen ook een functie als kapelboom. De monumentale linde is beeldbepalend in de straat en gaf deze mogelijk ook zijn naam.


ID: 131556 | Landschappelijk element

Holle knoteik als kruispuntboom

Baasbergstraat, Oude Brusselsestraat (Lennik)
Bij een kruispunt van wegen staat een holle knoteik. De holte van de boom werd als boomkapel ingericht.