Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

119 resultaten


ID: 130702 | Landschappelijk element

Gevlochten haag met twee op stam gezette en geschoren gele kornoeljes

Nieuwe Steenweg 145 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een 19de-eeuwse, oorspronkelijk L-vormige hoeve. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een kruishaag bekomen. Op deze manier is de perceelsgrens aangeduidt en wordt het achterliggende perceel beschermd tegen ongenode gasten. Deze gevlochten erfafsluiting is echter nog unieker door de twee op stam gezette gele kornoeljes. Het geheel vormt een beeldbepalend element in de regio.


ID: 130705 | Landschappelijk element

Prieel van gele kornoelje met gekruiste haag

Nieuwe Steenweg 210 (Heers)
Een loverprieel aangelegd met geschoren, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een boerderij, Nieuwe Steenweg 210. Door de jonge haagplanten kruiselings te vlechten wordt een stevige prieelconstructie gevormd met een ondoordringbare kruishaag.


ID: 130744 | Landschappelijk element

Sierhaag van taxus bij houten kruisbeeld

Boulevardstraat, Geraardsbergsesteenweg, Geraardsbergsestraat (Herne)
De sierhaag van gewone taxus (Taxus baccata) bevindt zich op het kruispunt van de Geraardsbergsesteenweg, de Geraardsbergestraat, de Boulevardstraat en de Kramerijkstraat. De geschoren haag is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vormt een historisch eenheid met een religieus bouwkundig element, namelijk een houten kruisbeeld.


ID: 131336 | Landschappelijk element

Geschoren buxusstruik

Markstraat 16 (Herne)
De geschoren buxusstruik (Buxus sempervirens) bevindt zich in de haagbeukhaag, beide op de perceelsgrens.


ID: 131335 | Landschappelijk element

Sierhaag van buxus

Markstraat 18 (Herne)
De geschoren randpalm is aangeplant tegen de westgevel van een stalling. De buxus heeft een representatieve groeivorm en is een voorbeeld van een bepaalde beheersvorm uit het verleden waarbij er buxus bij een boerenerf werd beheerd als topiary.


ID: 133057 | Landschappelijk element

Op stam gezette hulst en hulsthaag bij kapel

Hillemolenstraat, Inkelstraat (Hooglede)
Bij de kapel is er een afsluitingshaag van hulst aanwezig met daarin een op stam gezette hulst. Het hulstboompje vertoont nog de kenmerken van een geschoren kruin.


ID: 131136 | Landschappelijk element

Buxushaag met drie op stam gezette buxusboompjes

Fonteinstraat 5 (Horebeke)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten met een buxushaag met erin drie op stam gezette buxusboompjes. De haag en de kruinen van de buxusboompjes werden geschoren. De geschoren wintergroene buxushaag is zéér dicht van structuur en voorkwam het uitbreken van het kleinvee dat aanwezig was op het erf. Deze boerentopiary is nog een zeldzaam voorbeeld van hoe men in vroegere tijden het erf af sloot en waarbij men steeds het nuttige met het sierlijke verenigde.


ID: 131129 | Landschappelijk element

Twee geschoren taxussen op protestants kerkhof Korsele

Korsele 39 (Horebeke)
Achter het toegangshek dat naar het kerkhof bij de protestantse kerk leidt, staan twee geschoren taxussen. Twee wintergroene snoeivormen die als welkomstbomen bij de inkom hun opwachting maken. Ze zijn traditioneel geschoren in een afgeronde kegelvorm die doet denken aan een hooimijt.


ID: 51411 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Wallen

Kortrijksestraat 57-59 (Izegem)
Domein met landhuis van 1908, toegankelijk via lange westelijke oprit met begeleidende taxussen en boomgaard, gemarkeerd door conciërgewoning en ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met lantaarns. Gelegen te midden van park met ten zuidoosten vijver.


ID: 13279 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw met kerkhof

Kerkeneind 19 (Kalmthout)
De huidige neogotische kerk werd in 1894-97 opgericht naar ontwerp van architect Louis Gife. Aan het koor sluit het kerkhof aan.