Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

119 resultaten


ID: 58181 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Luyckx met tuin

Nerenweg 1 (Laarne)
Alleenstaand groot herenhuis uit het begin van de 19de eeuw opgetrokken in vroege neoclassicistische stijl. Langgerekt rechthoekig volume met twee bouwlagen onder pannen schilddak met op beide nokeinden geplaatste schoorstenen en elegante houten dakkapelletjes. Wellicht 19de-eeuwse, kleine ijskelder achter in de tuin onder een beboomde heuvel met tuinpad.


ID: 134197 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Robyns met tuin

Dorpsstraat 3 (Landen)
In 1869 in opdracht van boekhouder Edmond Robyns gebouwd burgerhuis met bijgebouw, met relicten (bruine beuken, buxussen, kornoeljehaag) van een tuin van 15,5 are.


ID: 42608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Neerhespen met tuin

Geldenakenstraat 3 (Linter)
Voormalige pastorie uit het vierde kwart van de 18de eeuw, rond 1800 omgebouwd tot landhuis; landhuis van twee bouwlagen onder schilddak omgeven door monumentale, verzonken parterretuin, herinnerend aan de klassieke 'boulingrin', omringd door terrassen en taluds met strak geschoren hagen en massieven van taxus, in 1975 aangelegd naar ontwerp van Jacques Wirtz.


ID: 73724 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve

Woestenstraat 9 (Lo-Reninge)
De hoeve bestaat uit lage bakstenen bestanddelen met L-vormige opstelling rondom het deels verhard driehoekig erf met centrale mestvaalt. Geelbakstenen boerenhuis dat in kern zeker teruggaat tot de 18de eeuw; links aansluitend een kleine, smalle stalling aan. Ten oosten van het erf, één vrij lange stal- en schuurvleugel. In weide, geelbakstenen bakhuis van het tweeledige type onder zadeldak, opklimmend tot 1879. Links van de erftoegang, drinkpoel, en kapelletje van 1928 met buxus topiary.


ID: 303070 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van hulst, olm en meidoorn

Heirlandstraat 14 (Lokeren)
Het perceel van een woning wordt langs drie zijden afgesloten door een gemengde groene haag. De geschoren haag bestaat uit eenstijlige meidoorn, scherpe hulst en veldiep en loopt langs de straatkant verder door tot op het aangrenzend perceel.


ID: 28003 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Jacht- en buitenverblijf met siertuin

Ommegangstraat 148 (Maarkedal)
Grote opmerkelijke villa naar verluidt gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Charles Hoge met tuin naar ontwerp van Jacques Wirtz. Ruime bakstenen villa van twee bouwlagen aansluitend bij de Engelse cottagebouw met gedeelten in imitatievakwerkbouw. Pannen bedaking met houten klokkentorentje op het centrale schilddak en hoge schoorstenen met verzorgd metselwerk.


ID: 305435 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

August Van Doorslaerlaan (Meise)
Begraafplaats in gebruik genomen nadat het kerkhof rond de Sint-Martinuskerk was opgeheven. De nieuwe begraafplaats werd ingehuldigd in 1936 en recent uitgebreid aan de oostzijde. In 1935 werd op het kadaster de verkaveling van een groter perceel ingetekend, op dat ogenblik eigendom van keizerin Charlotte, weduwe van keizer Ferdinand-Maximiliaan-Joseph. In 1936 werd de verkoop van het perceel van de begraafplaats aan de 'gemeente Meysse' geregistreerd, waarbij het 'bouwland' muteerde naar 'kerkhof'.


ID: 308067 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag en topiary van taxus rond kerkhof

Oppemkerkstraat, Pastoriestraat (Meise)
Rond het kerkhof van de Sint-Stephanuskerk in het gehucht Oppem bij Wolvertem is een afsluitingshaag van taxus geplant. Twee toegangen tot het kerkportaal zijn geflankeerd door telkens twee bolvormig geschoren taxustopiary.


ID: 40181 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus

Oppemkerkstraat 1 (Meise)
Georiënteerde, gotische zaalkerk uit de 16de en 17de eeuw met geïntegreerde westtoren, omgeven door een kerkhof en gelegen op een hoogte. Het inmiddels aan noordzijde uitgebreide kerkhof heeft een nagenoeg halfcirkelvormige plattegrond die is afgezet met een taxushaag. Het gravenbestand dateert voornamelijk uit de 20ste eeuw. De toegangen, de ene in de as van het kerkportaal, de andere in de zuidwestelijke hoek, zijn geflankeerd door topiary.


ID: 304021 | Bouwkundig element

Hoeve 't Eeckhout met boomgaarden

Eeckhoutweg 1 (Merchtem)
Langgestrekte hoeve omgeven door boomgaarden, volgens kadastergegevens volledig heropgebouwd in 1911, beeldbepalend gelegen in een schaars bebouwde landelijke omgeving.