96 resultaten
ID: 78532 | Bouwkundig element
Oud Stuivekens zonder nummer (Diksmuide)
Herinneringsoord voor de Eerste Wereldoorlog opgebouwd rond de torenruïne van Oud-Stuivekenskerke. De site bestaat uit de versterkte torenruïne met gedenkplaten en oriëntatietafel, een demarcatiepaal, de gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw der Zege met daarrond 41 gedenkzuiltjes voor verschillende regimenten, een obelisk voor het 5de regiment Lansiers en een gedenkzuil voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Tenslotte een gedenkkapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.
ID: 85658 | Bouwkundig element
Murkelstraat zonder nummer (Eeklo)
Bronzen monument van de hand van beeldhouwer Rik Poot, ingehuldigd op 27 september 1998, opgericht in opdracht van de familie Patteet ter vervanging van het oorspronkelijke grenskruis dat verdween in de 19de eeuw.
ID: 36061 | Bouwkundig element
Steenweg 52 (Gavere)
Zogenaamd naar de brouwersfamilie Boeykens die het huis en de erachter gelegen brouwerijgebouwen lieten oprichten. Fraai herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met jaartal 1781 in de deurwaaier. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met drie houten dakkapellen. Poorttravee met korfboogpoort. In de tuin: arduinen grenspalen van de kasselrij van Oudenaarde, Oudburg en Aalst, gedateerd 1785.
ID: 20586 | Bouwkundig element
Ketelvest 39, 53 (Gent)
Burgerhuizen met een bepleisterde lijstgevel van vijf en zes traveeën, daterend van 1782, oorspronkelijk deel uitmakend van een eenheidsbebouwing. In de plint van nummer 39 bevindt zich een oude grenssteen vermeldend "St P G". Nummer 53 met U-vormig uitgebouwde achtergevel met houten erker van 1860 naar een ontwerp van architect B. Lion.
ID: 19472 | Bouwkundig element
Lievekaai 2 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen, onder zadeldak, uit de 16de eeuw. Geschilderde bakstenen voorgevel bestaande uit een drie traveeën brede trapgevel en rechts toegevoegde en recht afgedekte travee, voorheen dienst doende als brandgang. Zijgevel in de Braderijstraat, opgevat als een verankerde lijstgevel van vijf traveeën.
ID: 303126 | Landschappelijk element
Oude Katsei 77-79 (Gingelom)
Voornamelijk in fruitplantage omgezet park met belangrijk 19de-eeuws hekwerk in giet- en smeedijzer.
ID: 80095 | Bouwkundig element
Orchideeënlaan zonder nummer (Hamont-Achel)
Hardstenen domeinpaal die her en der op de voormalige eigendommen van graaf de Theux de Meylandt voorkomt.
ID: 80105 | Bouwkundig element
Sint Odilialaan zonder nummer (Hamont-Achel)
Beschilderde ijzeren grenspaal; achteraan, opschrift: N: 180. Een negental andere gelijkaardige grenspalen komen in Achel voor.
ID: 80056 | Bouwkundig element
Toomstraat zonder nummer (Hamont-Achel)
Beschilderde gietijzeren grenspaal, met jaartal 1843, tussen twee gekroonde wapenschilden, links met de Nederlandse, rechts met de Belgische leeuw. Een twaalftal gelijkaardige grenspalen komen elders in Hamont voor.
ID: 135347 | Landschappelijk geheel
Kermt, Kuringen, Spalbeek, Stevoort (Hasselt)
Het gebied ‘Herkenrodebos en kasteel van Stevoort’ bevindt zich op de noordgrens van vochtig Haspengouw, op het interfluvium tussen de Demer in het noorden en de Herk in het zuiden. Het is een landschapsecologisch rijk gebied met relicten van het voormalige Herkenrodebos en met een concentratie van bouwkundig erfgoed, in het bijzonder restanten van vakwerkbouw. In het zuidwesten liggen de kastelen van Stevoort en Schimpen. De kern van dit gebied bestaat uit een aantal versnipperde bosrelicten, die nu worden aangeduid als Herkenrodebos, Zusterkloosterbos en andere. Deze historisch stabiele bossen, met een rijke voorjaarsflora, worden afgewisseld met graslanden en aangevuld met kleine landschapselementen die vooral bestaan uit bomenrijen, hier en daar houtkanten, meidoornhagen en struwelen.