Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

264 resultaten


ID: 22487 | Bouwkundig element

Nieuwe Molen

Nieuwmolenstraat 8 (Herk-de-Stad)
U-vormige watermolen op de Herk, gedateerd 1725 door middel van een gevelsteen.


ID: 8979 | Bouwkundig element

Hoeve

Provincieweg 430 (Herzele)
Verwaarloosde semi-gesloten hoeve met deels gesloopte dienstgebouwen, gegroepeerd rondom een gekasseid en geplaveid erf.


ID: 307932 | Landschappelijk element

Kasseiweg Nermstraat

Hoegaarden (Hoegaarden)
De kasseiweg die op sommige hedendaagse kaarten als Nermstraat staat genoteerd, is eigenlijk een samenvoeging van verschillende wegen, die elkaar kruisten of in elkaars verlengde lagen. Het tracé bestaat bijna volledig uit Tiense kwartsiet, hier en daar aangevuld met grés.


ID: 307982 | Landschappelijk element

Holle weg naar Marollenkapel

Hoegaarden (Hoegaarden)
Op de weg Klein Overlaar vertrekt een brede holle weg naar het noordwesten. Halverwege het tracé zijn er sporen van kasseiverharding met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband. Op het plateau gaat de holle weg over in een onverharde voetweg met open zichten op de omliggende akkers. De weg eindigt bij de Marollenkapel of Kapel van Klein Scherpenheuvel, een voormalige bedevaartplaats tegen huidziekten, opgericht door de congregatie van het domein Mariadal.


ID: 307938 | Landschappelijk element

Kasseiweg Sint-Ermelindestraat

Meldert (Hoegaarden)
De Sint-Ermelindestraat in Meldert is een kasseiweg verhard met Tiense kwartsiet en afgeboord met blauwe hardsteen. Hij vormt de verbinding tussen de Molenstraat in de vallei van de Molenbeek en de hoger gelegen Waversesteenweg.


ID: 307656 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Paardskerkhofstraat-Begijnenblokstraat

Begijnenblokstraat, Paardskerkhofstraat (Hoegaarden)
De Paardskerkhofstraat is een kasseiweg met een bolrond profiel en aangelegd in Tiense kwartsiet met boordstenen in Petit Granit en Tiense kwartsiet. De weg sluit aan op de Begijnenblokstraat die een meer regelmatige aanleg heeft met porfier kasseien in halfsteensverband. Beide kasseiwegen maken deel uit van het historisch netwerk aan wegen die het gehucht Overhem ontsluiten en verbinden met de omliggende dorpen en gehuchten.


ID: 307989 | Landschappelijk element

Kasseiweg Begijnenweg

Begijnenweg (Hoegaarden)
De Begijnenweg werd heraangelegd in hoofdzakelijk Tiense kwartsiet waarbij de originele boordstenen vervangen zijn door langsstroken in beton. De kasseiweg snijdt zich in het plateau in en loopt tussen de uitgestrekte akkers en groene bermen, deels met gemengde houtkanten met vlier en hakhout van es. Deze weg deel uit van een netwerk van vaak holle wegen die in de 18de eeuw de grote akkercomplexen ten noorden en ten westen van Meldert ontsluiten.


ID: 308007 | Landschappelijk element

Kasseiweg Doornestraat

Doornestraat (Hoegaarden)
De Doornestraat is een kasseiweg die in het gehucht Hoksem uitkomt bij de Lourdeskapel aan een kruising van twee veldwegen. De kasseiweg is aangelegd in Tiense kwartsiet, heeft een licht bolrond profiel en boordstenen in Petit Granit.


ID: 307471 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hauthem

Hauthem (Hoegaarden)
Een deel van de weg Hauthem in Sint-Katharina-Hauthem is aangelegd in waaiervorm met vierkante mozaïekkasseien in Tiense kwartsiet. De kasseien zijn met zand gevoegd en liggen tussen betonnen boordstenen met nog enkele restanten van een oudere kantopsluiting in Petit Granit.


ID: 307659 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hauthem

Hauthem (Hoegaarden)
Kasseiweg die vertrekt bij de Sint-Catharinakapel en tussen de akkers afdaalt van het plateau richting Hoegaarden. In de holle weg heeft de kasseiweg nog zijn oorspronkelijk karakter bewaard met boordstenen in Tiense kwartsiet en halfsteensverband en licht bolrond profiel. Vermoedelijk werd de holle weg eind 19de eeuw gekasseid in functie van een beter rijcomfort en om erosie tegen te gaan.