Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

361 resultaten


ID: 13006 | Bouwkundig element

Romp van Molen van Hoek

Bergsebaan 23 (Essen)
De Molen van Hoek is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht tussen 1775 en 1827.


ID: 13079 | Bouwkundig element

Bakkersmolen

Sint-Jansstraat 238 (Essen)
De Bakkersmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgericht in 1980-82 naar ontwerp van architect Lou Jansen.


ID: 13082 | Bouwkundig element

Molenromp, maalderij en molenaarswoning Louis Aerden

Stationsstraat 32 (Essen)
Voormalige molenaarswoning Louis Aerden met ten noorden de romp van een stenen korenwindmolen, type bovenkruier (bergmolen) uit 1841 en ten westen bijgebouwen (maalderij en paardenstallen) rond een gekasseid erf.


ID: 135220 | Landschappelijk element

Doornzele Dries

Evergem (Evergem), Gent (Gent)
De Doornzeledries vormt het centrum van Doornzele, ontstaan als gehucht rond de dries bij de cisterciënzerabdij van Doornzele (1234-1796). In het drieslandschap zijn het historisch plant- en weiderecht van de omwonenden nog duidelijk herkenbaar.


ID: 33783 | Bouwkundig element

Romp Doornzelemolen

Doornzele Dries (Evergem)
In oorsprong stenen beltmolen met doorgang aan de westelijke zijde van Doornzeledries, opgetrokken in 1839 op de plaats waar een houten staakmolen van de Abdij van Doornzele stond. Vandaar dat de molen ook gekend is als de Kloostermolen. Molenberg met conische bakstenen molenromp, gekenmerkt door boven elkaar geplaatste getoogde muuropeningen onder rollaag. Rechthoekige doorgangen onder het molenperron.


ID: 33961 | Bouwkundig element

Romp Molen Buysse met molenaarswoning

Kluizendorpstraat 54 (Evergem)
Romp van een hoge stenen stellingmolen, gekend als molen Buysse. Deze molen werd vóór 1810 opgetrokken als oliemolen. In 1840 werd de molen ook ingericht om graan te malen. In 1842 werd er een stoommachine geplaatst. De molenaarswoning dateert uit de 19de eeuw. Tegen het einde van de 19de eeuw was er een nieuw gebouw voor de mechanische maalderij opgetrokken.


ID: 87626 | Bouwkundig element

Gerardsmolen

Moleneinde (Evergem)
Stenen beltmolen met doorgang uit 1864 met binnenkruiwerk, opgetrokken aan de Burggravenstroom in Wippelgem ter vervanging van een houten staakmolen uit 1645. De molen wordt Gerardsmolen genoemd, naar Gerard Neyt die er de stenen molen liet optrekken. In 1870 werd er een stoommachine in de molen geplaatst.


ID: 33946 | Bouwkundig element

Stenen Molen met rosmolen en molenaarswoning

Stenenmolenstraat 21 (Evergem)
Site met een windmolen, rosmolen, huis en stallen gelegen op een met gras begroeid erf met kasseipaden, afgesloten met ijzeren hek. De windmolen, type grondzeiler op een lage molenberg, zou net zoals de rosmolen en molenaarswoning in 1798 zijn opgetrokken.


ID: 308024 | Bouwkundig element

Site Flietermolen

Flieterkouter 43, 43A (Galmaarden)
De Flietermolen, gebouwd in 1788, is een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen). Van de molen rest de conische bakstenen witgeschilderde molenromp op een afgegraven belt. Op de site staat ook de molenaarswoning uit de jaren 1950.


ID: 135208 | Landschappelijk geheel

Merelbeekse bossen

Baaigem, Vurste (Gavere), Bottelare, Melsen, Munte, Schelderode (Merelbeke)
De Merelbeekse bossen vormen een boscomplex tussen de dorpen Melsen, Baaigem, Munte, Bottelare en Schelderode. Deze bossen, die in elkaar overlopen, zijn het Makegembos, Harentbeekbos, H. Geestgoed, Bruinbos, Boswijk en Nerenbos. Op de Muntekouter, juist ten noorden van Baaigem, staat de ‘Prinsenmolen’. Op deze kouter bleven talrijke bunkers uit Bruggenhoofd Gent bewaard. Bodemkundig ligt het gebied op overgang van hogere en drogere zandleemgronden op de Muntekouter in het zuiden naar lager gelegen natte beboste zandleem en lemige-zandgronden in het noorden. De noordelijke grens van de ankerplaats komt in de zandstreek, hier een zuidelijke uitloper van de Vlaamse Vallei.