Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

361 resultaten


ID: 37013 | Bouwkundig element

Molenromp van een windmolen

Molenweg (Riemst)
Bakstenen molenromp van een windmolen (bovenkruiertype).


ID: 46853 | Bouwkundig element

Nieuwe Molen

Looiweg 43 (Rijkevorsel)
De Nieuwe Molen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), in 1861-1862 door metser Jan Hoppenbrouwers-Mostmans uit Rijkevorsel opgetrokken ter vervanging van een houten standaardmolen uit 1842 die in 1861 afbrandde.


ID: 23314 | Bouwkundig element

Kazandmolen

Mandellaan 546 (Roeselare)
De Kazandmolen is een stenen bovenkruier die deels als stellingmolen en deels als bergmolen is geconcipieerd. Momenteel fungeert de windmolen als korenmolen maar initieel had de molen de dubbele functie van olie- en korenmolen.


ID: 28545 | Bouwkundig element

Molen van Tribury

Doorniksesteenweg (Ronse)
De Molen van Tribury werd gebouwd in het midden van de negentiende eeuw. Deze stenen grondzeiler bleef draaien tot 1926. Nadien werd de molen gebruikt als woning of vakantieverblijf.


ID: 40551 | Bouwkundig element

Windmolen De Pauselijke Zoeaaf

Gasthuisstraat (Roosdaal)
Verlaten éénlaags molenaarshuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen) met uitgewerkte houten modillons, door gevelankers gedateerd 1779.


ID: 40542 | Bouwkundig element

Site Hertboommolen

Molenkauter 9, Windmolenstraat 20-22 (Roosdaal)
De Hertboommolen in Roosdaal is een 18de-eeuwse korenmolen met mogelijk oudere elementen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen is ook bekend als Tragische Molen of Zepposmolen. In los verband rond een erf geschikt staan de molenaarswoning, gedateerd 1784, en de schuur en stallen, met 19de-eeuws uitzicht en elementen van versteende vakwerkbouw.


ID: 90541 | Bouwkundig element

Site Knokmolen

Knokstraat 10 (Ruiselede)
De Knokmolen, een bakstenen stellingmolen, werd in 1840 gebouwd. Oorspronkelijk was het een olie- en korenwindmolen, vanaf 1940 enkel nog een korenmolen. De molen kreeg doorheen de tijd meerdere benamingen: Galgemolen, Sebastopolmolen, Spiesschaertszemeulen en Billietszemeulen. De maalderij van na de Tweede Wereldoorlog sluit onder de betonnen stelling aan bij de molen. De gerenoveerde molenaarswoning en het schuurtje op het molenerf behielden het oude volume en typologie.


ID: 90566 | Bouwkundig element

Hostens Molen

Kruiswegestraat (Ruiselede)
Hostens Molen, een bakstenen stellingmolen van 1856-1857, gaat terug op een bergmolen van 1774, die op zijn beurt een staakmolen verving. De vroegere olie- en korenwindmolen is enkel nog ingericht als korenmolen.


ID: 90598 | Bouwkundig element

Romp van de Ter Vlaagtmolen

Oude Tieltstraat (Ruiselede)
Deze stenen bergmolen, ook wel Branders Molen genoemd naar de laatste molenaar, verving in 1867 een staakmolen op molenberg. De romp is bewaard en ligt in een open landelijke omgeving.


ID: 42740 | Bouwkundig element

Windmolen

Stenenmolenstraat (Scherpenheuvel-Zichem)
Ronde bakstenen molen van het bovenkruiertype, ontdaan van zijn dakbekroning en wieken.