Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93 resultaten


ID: 50913 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Wallenhoeve

Beverenstraat 90 (Hooglede)
Losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen en golfplaten) rondom begrint erf. Aan de straatzijde hekken tussen twee lindebomen, waarvan één met boomkapelletje. Ten westen woonhuis met vernieuwd parement. Ten noorden dwarsschuur, van verankerde rode baksteenbouw verfraaid met gele baksteen voor omlijstingen en datering 1876 in oostelijke zijpuntgevel.


ID: 80541 | Bouwkundig element

Abdijhoeve

Kelchterhoefstraat 7 (Houthalen-Helchteren)
Kelchterhoef, gelegen ten zuidoosten van de Meulebeek. De naam is een samenstelling van Calechtre en hova.


ID: 79468 | Bouwkundig element

Hoeve

Terreststraat 141 (Houthulst)
Bewaarde 19de-eeuwse hoeve, als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). Aan de straat gelegen hoeve met losstaande bestanddelen onder zadeldaken (rode pannen), met L-vormige opstelling.


ID: 13177 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boshoekstraat 99 (Hove)
Eenvoudige hoeve met losstaande bestanddelen, van circa 1877, verbouwd in de 20ste eeuw.


ID: 210972 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapel

Ganzestraat, Meersenstraat (Ichtegem)
Lindeboom met houten kapel toegewijd aan Maria. Ingeplant op een kruispunt van de straten Meersenstraat en Ganzestraat.


ID: 58589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met twee populieren als welkomstbomen

Jonckheerestraat 131 (Knokke-Heist)
Achteringelegen hoeve met aan de erftoegang Canadapopulieren met klein Mariakapelletje. Verbouwd, in kern 18de-eeuws boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de geïncorporeerde wagenschuur met drie doorgangen.


ID: 208611 | Bouwkundig element

Hoeve

Litterveldstraat 6 (Koekelare)
Hoevetje volgens het kadaster gebouwd in 1913 in opdracht van landbouwer David Degadt-Lammens uit Vladslo. Toegankelijk via een korte dreef, aan erfoprit twee lindebomen waarvan rechter met houten kapelkastje met Mariabeeld.


ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde site van boerenhuis op motte oorspronkelijk binnen een achtvormige omwalling. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is beschermd als monument. De omgeving met het neerhof ten noordoosten, de lagergelegen weilanden of "Broeken" ten zuidwesten gelegen tussen het omwalde opperhof en de Handzamevaart, de aanplantingen van doornhaag en populierenrij, en het microreliëf ten zuidwesten van het woonhuis verwijzend naar de oorspronkelijke achtvormige omwalling, is beschermd als dorpsgezicht. Ook een deel van de straat en de weiden ten zuiden van de Handzamevaart (grondgebied Zarren) zijn mee opgenomen in het dorpsgezicht.


ID: 91168 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met welkomstlindes en boomkapel

Gouden-Hoofdstraat 41 (Kortemark)
Hoeve met 19de-eeuwse kern. Lindes met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erfoprit. Verspreide opstelling rondom deels begraasd erf. Het nu verbouwde boerenhuis en het stalletje rechts van het huis zijn als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het stalletje links aansluitend bij het huis en de vrijstaande schuur haaks hierop dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw.


ID: 91208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting en boomkapel

Hazewindstraat 2 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve. Linde met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erftoegang, meidoornhaag. De hoevesite is alsdusdanig reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.