Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

329 resultaten


ID: 135123 | Landschappelijk geheel

Welle- en Kapellemeersen

Erembodegem (Aalst), Hekelgem, Teralfene (Affligem), Denderleeuw, Welle (Denderleeuw)
De Wellemeersen en Kapellemeersen situeren zich op grondgebied van Welle en Erembodegem. Het is een voormalig hooiweidegebied met strookvormige bospercelen, aan beide zijden van de Dender gelegen. In de 20ste eeuw werden de hooiweiden door populierenaanplanten vervangen. De Sint-Amanduskapel met bron, aan de top van een steile helling ten oosten van de Kapellemeersen gelegen, groeide tot een bedevaartsoord uit.


ID: 362 | Bouwkundig element

Station Gijzegem

Pachthofstraat 97 (Aalst)
Plattelandsstationnetje van circa 1853, naar ontwerp van Jean-Pierre Cluysenaar; halte van de Dender en Waes-lijn.


ID: 324 | Bouwkundig element

Station Baardegem

Spoorstraat 1 (Aalst)
Voormalig station van de heden gedesaffekteerde - spoorlijn Aalst-Antwerpen-Zuid. Het station werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken, is heden herbestemd tot woonhuis maar bezit nog de originele loketten- en wachtzaal. De metalen perronluifel is verdwenen, doch de natuurstenen aanzet ervan is nog in de gevel merkbaar.


ID: 255 | Bouwkundig element

Station Aalst

Statieplein 9 (Aalst)
Enige bewaarde 'station de ville' op de Dender-Waes lijn, daterend van de jaren 1850, naar ontwerp van J.P. Cluysenaar. Hij streeft ernaar in zijn ontwerpen de geest en culturele traditie te vatten eigen aan de omgeving / regio waar hij werkt. Hij verwijst in zijn architectuur te Aalst dan ook naar de middeleeuwse oorsprong van de stad, het belfort, het historische pand 'Beurs van Amsterdam', …


ID: 339 | Bouwkundig element

Station Erembodegem

Stationsstraat (Aalst)
Gelegen op de oude lijn Brussel-Gent en gebouwd circa 1870-1880, naar het Standaardtype van de Belgische Staat. Beschilderd bakstenen gebouw van zeven traveeën, twee bouwlagen, onder schilddak (roofing).


ID: 417 | Bouwkundig element

Station Hofstade

Zijpstraat (Aalst)
Gelegen langs de voormalige spoorlijn waarvan de rails verdwenen zijn, doch het tracé nog zichtbaar blijft. Type Belgische Staat uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 34710 | Bouwkundig element

Station Aalter

Stationsplein 11-13 (Aalter)
Station (en R.T.T. kantoor in zijaanbouwsel rechts) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gelegen op de lijn Gent-Brugge (in gebruik sedert 1838).


ID: 308332 | Landschappelijk element

Spoorwegbedding lijn 29 Aarschot-Herentals

Aarschot (Aarschot), Morkhoven (Herentals), Ramsel (Herselt), Westmeerbeek (Hulshout), Westerlo (Westerlo)
De spoorwegbedding gelegen tussen Aarschot en Herentals is een relict van de spoorlijn 29, die de steden Leuven, Aarschot, Herentals, Turnhout met Baarle-Hertog en Tilburg verbond. Spoorlijn 29 bestond uit de trajecten Leuven-Herentals, Herentals-Turnhout en Turnhout-Tilburg.


ID: 308333 | Landschappelijk element

Trambeddingen tussen Rillaar-Tielt-Winge en Meensel-Kiezegem-Kapellen

Rillaar (Aarschot), Kapellen (Glabbeek), Meensel-Kiezegem, Tielt (Tielt-Winge)
De spoorwegbeddingen Rillaar - Tielt-Winge en Meensel-Kiezegem - Kapellen zijn restanten van de buurtspoorlijn Haacht-Aarschot-Tienen die van 1897 tot 1953 in gebruik was.


ID: 31711 | Bouwkundig element

Station Alken

Stationsplein 2 (Alken)
Het station van Alken ligt op de spoorlijn Sint-Truiden-Hasselt, aangelegd in 1847. Het eerste station bevond zich aan de overzijde van de straat. Het huidige gebouw dateert uit eind 19de - begin 20ste eeuw.