5733 resultaten


ID: 35005 | Bouwkundig element

Huis In de Tramstatie en kapel

Knokstraat 38 (Aalter)
Voormalig huis zogenaamd "In de Tramstatie" "De Brauwer bakker huurhouder" (zie verweerde gevelopschriften). Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen); uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 33366 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis en kapel

Looierijstraat 44-46 (Aalter)
Winkel-woonhuis en kapel ingeplant op de hoek van de huidige Hoekestraat, in top links gevelsteentje met jaartal 1877. Bakstenen huizen van vier + drie traveeën onder zadeldak.


ID: 200755 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Lotenhullestraat zonder nummer (Aalter)
Binnen het gedeeltelijk omwalde terrein met de kerk staat aan de straatkant de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met grafkelder, opgericht circa 1854 door graaf Leopold 1e Sergeant d’Hendecourt naar ontwerp van architect de Limbourg.


ID: 34641 | Bouwkundig element

Hoeve Mannegaarde

Manewaarde 27 (Aalter)
Gedeeltelijk omgracht samen met het goed zogenaamd "Nobelstede" ernaast. Voormalige hoeve met losstaande bestanddelen uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Witgeschilderde bakstenen hekpijlers met niskapelletjes.


ID: 34644 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Manewaarde 88 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden, grotendeels aangepast boerenhuis. Geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint met vernieuwde muuropeningen.


ID: 34653 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nieuwendam 7 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen met erachter liggend erf (ten zuiden). Erf ten westen, in zijstraat, afgebakend met gewitte muur op gepikte plint.


ID: 211259 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Onderdale 4 (Aalter)
Haaks op de straat ingeplant boerenhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk met oudere kern, doch in 1895 herbouwd. De oude bedrijfsgebouwen zijn of verbouwd of gesloopt.


ID: 34658 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmolen-Noord 19 (Aalter)
Aan de Brugse Vaart gelegen hoeve met losse bestanddelen uit de 19de eeuw doch op de plaats van een oudere hoeve; naar verluidt ouder huis naast de huidige woning, de voormalige herberg "De Weyenaar", gesloopt.


ID: 34659 | Bouwkundig element

Herberg De Paardekop of De Overzet

Oostmolen-Noord 36 (Aalter)
Herberg "De paardekop", thans "De overzet", uit 19de eeuw. Gelegen aan het veer over de Brugse Vaart.


ID: 34675 | Bouwkundig element

Dorpswoning en Heilig Hartkapel

Oostmolenstraat 228 (Aalter)
Huisje horend bij ernaast gelegen kapel en aangebouwd tegen dienstgebouw van de woning ernaast. Heilig Hartkapel, opgericht door A. De Clercq in 1887.