Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 43635 | Bouwkundig element

Norbertijnenabdij

Abdijstraat 40 (Westerlo)
Gedurende de lange geschiedenis groeide het klooster uit tot een omheind abdijcomplex met grotendeels bewaarde omgrachting en talrijke gebouwen.


ID: 306706 | Bouwkundig element

Gehuchtskern Heultje

Gravin de Merodestraat, Heultjedorp, Processieweg, Schoolstraat (Westerlo)
De gehuchtskern van Westerlo-Heultje bestaat uit een gaaf bewaard door dezelfde architect ontworpen geheel van rondom een plein gelegen hoofdgebouwen die een architecturaal ensemble vormen in een eenvoudige neogotische of neotraditionele baksteenarchitectuur. Het ensemble bevat een kerk, pastorie en parochiecentrum met bidtuin met Lourdesgrot rondom een centraal plein dat samen met de verderop gelegen klooster annex school aan de Gravin de Merodestraat de gehuchtskern van Westerlo-Heultje sterk karakteriseert, domineert en structureert. Aan de westzijde van het plein werd een natuurstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht met links een Mariabeeld (1928), rechts een Heilig Hartbeeld.


ID: 41247 | Bouwkundig element

Klooster

Gravin de Merodestraat 19 (Westerlo)
Vrijstaand kloostergebouw, haaks op en evenwijdig aan de straat gelegen schoolvleugels, gebouwd in 1914-1922 naar ontwerp van P. Langerock.


ID: 84886 | Bouwkundig element

Scheppersinstituut met kapel

Cooppallaan 128 (Wetteren)
Scheppersinstituut, voorheen gekend als Sint-Barbaragesticht. A. Verhaegen voorzag in zijn ontwerp uit 1876 van het gesticht een typisch middeleeuwse kloosterplattegrond met gesloten vierkante aanleg. In werkelijkheid werd het Sint-Barbaraweeshuis in U-vorm gefaseerd gerealiseerd rondom een vierkante binnenplaats. De semipublieke kapel aan de straatzijde werd als zuidvleugel opgevat. De aansluitende volumes van west- en noordvleugel met toepassing van steile zadeldaken en de sobere neogotische stijleenheid in de geveluitwerking in de geest van de Sint-Lucasneogotiek, getuigen van een visie beantwoordend aan een totaalconcept.


ID: 85175 | Bouwkundig element

Klooster zusters franciscanessen

Dorpsstraat 50-52 (Wetteren)
Oprichting van de kleine kloostergemeenschap en aanpalende school in 1921. De zusters franciscanessen lieten aan de straat naast hun aanpalende lagere school in 1926 een kloosterhuis oprichten. Oorspronkelijk bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 84980 | Bouwkundig element

Sint-Lodewijkinstituut met kapel

Kwatrechtsteenweg 168 (Wetteren)
Sint-Lodewijkinstituut circa 1866 gesticht door mevrouw Louis Le Grand en haar schoonzoon Désiré Casier. De oudste U-vormige neogotische kloostergebouwen, met kapel van 1866-1867, zusterkoor en schoolgebouw, werden ontworpen door architect Auguste Van Assche. Tussen 1881, 1883 en 1893 substantiële vergroting van de klooster- en schoolgebouwen, ten noorden en ten westen van de kapel, waardoor het instituut een rechthoekige plattegrond verkreeg geschikt rond drie binnenkoeren. Rond 1911 kapel zuidwestwaarts vergroot met neogotisch ontvangstgebouw naar ontwerp van architect Stordeur.


ID: 85157 | Bouwkundig element

Parochiale lagere school met klooster

Massemsesteenweg 242 (Wetteren)
Oprichting van een klooster met school in 1882 naar plannen van Fredericq Van de Meulebroecke. Sober kloostergebouw, nu van dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteenplaten. Aangepaste en uitgebreide achtergevel met voormalige kloosterkapel haaks achter de linker traveeën. In de tuin, kunstmatige Lourdesgrot.


ID: 85081 | Bouwkundig element

Gesubsidieerde vrije kleuterschool De Spelewei

Ten Ede Dorp 14, 14A (Wetteren)
Bestaande dorpswoning aan de straat omgevormd tot klooster, leslokalen ingericht in nieuwe gebouwen op achtererf. Herinrichting en vergroting kadastraal opgetekend in 1921.


ID: 85120 | Bouwkundig element

Sint-Jozefsinstituut

Wegvoeringstraat 59-63, 63A-B, 59A (Wetteren)
Heden omvat de site: een lagere school, een middelbare school, een kinderdagverblijf, woningen van de aalmoezenier en van de directeur, en het klooster van de zusters apostolinnen van Sint-Jozef, gehuisvest in het 19de-eeuwse kasteel Vilain XIIII. De uitgestrekte bijhorende tuin die grotendeels op het vroegere kasteeldomein op het Scheldetalud teruggaat strekt zich verder oostwaarts uit aan de straat. In het oostelijk deel staat het nieuwe gebouw van het RVT Sint-Jozef.


ID: 71680 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters Vincentius

Bissegemstraat 22, Dorpsplein 21, 29 (Wevelgem)
Opgetrokken in 1841, zie jaartal in rechter zijgevel. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen. Houten rolluikkasten voor de benedenvensters. Pannen zadeldak bekroond door klokje met windvaan. Hoofdportaal in geriemde omlijsting.