305 resultaten
ID: 103 | geografische inventarisatie
tot
Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
De inventaris van het bouwkundig erfgoed in Vlaanderen is een project dat sinds 1965-1966 door de centrale overheid wordt uitgevoerd. De gegevens uit de publicatiereeks Bouwen door de Eeuwen Heen in Vlaanderen vormen de basis van de inventaris van het bouwkundig erfgoed die op de inventariswebsite inventaris.onroerenderfgoed.be wordt aangeboden. Deze inventaris gaat uit van een geografische selectie van het erfgoed dat vanop de openbare weg kan waargenomen worden.
ID: 1102 | geografische inventarisatie, vaststellingen, actualisaties
tot
Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
In de periode 2006-2014 werden door het agentschap Ruimte en Erfgoed en het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed ankerplaatsen (nu landschappelijke gehelen) aangeduid. Dit gebeurde binnen de wetgeving van het Landschapsdecreet (1996 en wijziging 2006) met als doel deze aangeduide ankerplaatsen via de ruimtelijke ordening door te laten vertalen naar erfgoedlandschappen.
ID: 1216 | thematische inventarisatie, geografische inventarisatie
tot
Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Voor het uittesten van de methodologie voor het inventariseren van wegen met erfgoedwaarde werd in 2016 een aantal studiegebieden geïnventariseerd. Het gaat om de gebieden uit de Landschapsatlas ‘Blaasveldbroek en omgeving’, ‘Ettingebos’, ‘Assebroekse Meersen, Beverhoutsveld en Bergskens’, ‘Vallei van de Nieuwermolenbeek met Vrijthoutbos en Moretteberg’ en ‘Kasteeldomein van Duras en omgeving’. Bijkomend werden ook in Voeren wegen met erfgoedwaarde geïnventariseerd in functie van de bescherming als cultuurhistorisch landschap.
ID: 1035 | geografische inventarisatie, beschermingen, thematische inventarisatie
tot
Limburg
In de provincie Limburg werden er 25 oorlogsgedenktekens geselecteerd voor bescherming. Het onderzoek van de 25 beschermde oorlogsgedenktekens werd na het project verwerkt in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Dertien erfgoedobjecten werden aangevuld met het onderzoek uit het beschermingsdossier. Twaalf objecten waren eerder nog niet opgenomen in de inventaris en werden toegevoegd.
ID: 526 | geografische inventarisatie
tot
Aalst, Baardegem, Erembodegem, Gijzegem, Herdersem, Hofstade, Meldert, Moorsel, Nieuwerkerken (Aalst)
De inventaris bouwkundig erfgoed van de stad Aalst werd gepubliceerd in boekdeel 5n van de reeks Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. 5n bevat alle gemeenten van het arrondissement Aalst: Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Ninove, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. Een inventaristeam van de Rijksdienst voor de Monumenten- en Landschapszorg stelde de inventaris samen. De optekeningsperiode ter plaatse liep van zomer 1975 tot zomer 1977, met een aantal controlebezoeken in het najaar en de winter. In 1978 volgde de publicatie. De inventarisatie van bouwkundig erfgoed in de stad Aalst en deelgemeenten leverde 511 inventarisfiches op.
ID: 1265 | vaststellingen, geografische inventarisatie
tot
Erembodegem, Herdersem (Aalst), Hekelgem, Teralfene (Affligem), Welle (Denderleeuw), Mespelare (Dendermonde), Geraardsbergen (Geraardsbergen), Wieze (Lebbeke), Ninove (Ninove)
In het kader van het ORBP (overstromingsrisicobeheerplan) voor de Dendervallei (voorzien in 2020) en een toekomstig RUP werden de de gebieden in de Landschapsatlas die binnen dit projectgebied liggen geactualiseerd en vastgesteld. Het gaat om volgende gebieden: 'Welle- en Kapellemeersen' in Aalst, Affligem en Denderleeuw. 'Bellebroek en Dendermeersen tussen Oudegem en Wieze' in Aalst, Dendermonde en Lebbeke. 'Dendervallei tussen Idegem en Ninove en het Geitebos' in Geraardsbergen en Ninove.
ID: 563 | geografische inventarisatie
tot
Aalter, Bellem, Lotenhulle, Poeke (Aalter)
De inventaris bouwkundig erfgoed van de (vroegere) gemeente Aalter en de toenmalige deelgemeenten Bellem, Lotenhulle en Poeke werd gepubliceerd in 1989 in boekdeel 12n1 van de reeks Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Een inventaristeam van het Bestuur Monumenten en Landschappen binnen het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap maakte de inventaris op. De optekeningsperiode ter plaatse liep van zomer 1981 tot eind 1988. De inventarisatie van bouwkundig erfgoed in Aalter, Bellem, Lotenhulle en Poeke leverde 466 inventarisfiches op.
ID: 553 | geografische inventarisatie
tot
Knesselare, Ursel (Aalter)
De inventaris bouwkundig erfgoed van de (vroegere) gemeente Knesselare en de toenmalige deelgemeente Ursel werd gepubliceerd in 1994 in boekdeel 12n5 van de reeks Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Een inventaristeam van het Bestuur Monumenten en Landschappen binnen het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap maakte de inventaris op. De optekeningsperiode ter plaatse liep van 1980 tot eind 1993. De inventarisatie van bouwkundig erfgoed in Knesselare en Ursel leverde 95 inventarisfiches op.
ID: 1239 | vaststellingen, geografische inventarisatie
tot
Aarschot, Holsbeek, Rotselaar (Vlaams-Brabant)
Het landschappelijke geheel “Wijngaardberg en het landbouwgebied tot aan de Parhof” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.
ID: 799 | geografische inventarisatie
tot
Aarschot, Gelrode, Langdorp, Rillaar (Aarschot)
De inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Aarschot gebeurde tussen 1965 en 1971. Een werkgroep, samengesteld in opdracht van het toenmalige Ministerie van Nationale Opvoeding en Cultuur, selecteerde in Aarschot een 50-tal panden. De resultaten werden gepubliceerd in 1971 in het eerste boekdeel van de reeks Bouwen door de Eeuwen Heen in Vlaanderen.