Resultaten gebeurtenissen

< Ga naar zoekformulier

Resultaten gebeurtenissen

305 resultaten


ID: 1024 | geografische inventarisatie

tot
Antwerpen, Berchem (Antwerpen)
Tussen 2013 en begin 2016 herinventariseerde het agentschap Onroerend Erfgoed het bouwkundig erfgoed in de Antwerpse wijk Zurenborg. Bedoeling was de gegevens uit de basisinventarisatie van het project Bouwen door de Eeuwen heen in Vlaanderen inhoudelijk uit te diepen en deze aan te vullen met een ruimere selectie bouwkundig erfgoed. Voor het zuidelijke deel van de wijk, beschermd als stadsgezicht, gebruikten de onderzoekers de gegevens uit het beheersplan dat de stad Antwerpen in 2013 opmaakte. De aanvulling van de gegevens en publicatie op de inventariswebsite was klaar midden 2015. Aansluitend werkte het agentschap het noordelijke deel van Zurenborg uit, met selectie op basis van eigen veldwerk, systematisch onderzoek van de bouwdossiers en aanvulling van de inventarisdatabank met nieuwe fiches en teksten, afgewerkt begin 2016.


ID: 1082 | geografische inventarisatie

tot
Antwerpen, Wilrijk (Antwerpen)
In de loop van 2013-2014 voerde het agentschap Onroerend Erfgoed een grondig architectuurhistorisch onderzoek uit in de wijk Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", als deelproject van de lopende herinventarisatie van Antwerpen, aangevat in 2010. Op basis van veldwerk gevolgd door systematisch onderzoek van de bouwdossiers in het Stadsarchief van Antwerpen, de mutatieschetsen in het kadaster, iconografisch en secundair bonnenonderzoek, werden in totaal 232 individuele of gegroepeerde panden met erfgoedwaarde geïdentificeerd en beschreven.


ID: 1154 | geografische inventarisatie

tot
Antwerpen, Berchem (Antwerpen)
De in 2010 opgestarte herinventarisatie van Antwerpen werd in de beleidsnota Onroerend Erfgoed 2015-2019 verdergezet met een nadruk op 20ste-eeuwse architectuur. Het project betrof een gebiedsdekkende herinventarisatie van het onroerend erfgoed uit de periode 1900 tot 1980, met als geografische omschrijving de historische binnenstad binnen de Leien, het grondgebied van het district Antwerpen in de 19de-eeuwse gordel binnen de Singel, en het oude havengebied van het Eilandje tot het Noordkasteel.


ID: 774 | geografische inventarisatie

tot
Borsbeek (Antwerpen)
De inventaris bouwkundig erfgoed van de gemeente Borsbeek werd gepubliceerd in 1985 in boekdeel 10n1 van de reeks Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Een inventaristeam van het Bestuur Monumenten en Landschappen binnen het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap maakte de inventaris op. De optekeningsperiode ter plaatse liep van zomer 1975 tot de winter 1979, met controle- en aanvullende bezoeken tot in de zomer van 1984. De inventarisatie van bouwkundig erfgoed in Borsbeek leverde 16 inventarisfiches op.


ID: 963 | geografische inventarisatie

tot
Ekeren (Antwerpen)
De herinventarisatie van het bouwkundig erfgoed in het Antwerpse district Ekeren gebeurde in 2011-2012. Het districtsbestuur van Ekeren nam in 2011 het initiatief om dit herinventarisatieproject op te starten. Zelfstandige bouwhistorici Toon Cappuyns en Steven Van den Borne van GUMA NV voerden de opdracht uit. De dienst monumentenzorg van de Stad Antwerpen en het agentschap Onroerend Erfgoed ondersteunden het project. De herinventarisatie had als doel de inventaris die de Vlaamse overheid in 1992 publiceerde in het boekdeel 3nd van de reeks Bouwen door de Eeuwen Heen in Vlaanderen aan te vullen. Waar men toen 70 items opnam in de inventaris, selecteerde men bij de herinventarisatie bijkomend 216 erfgoedobjecten, overeenkomstig de verruimde waarden en criteria.


ID: 980 | geografische inventarisatie

tot
Benzineweg, D'Herbouvillekaai, Lakweg, Naftaweg, Olieweg, Petroleumkaai (Antwerpen)
Petroleum Zuid is een grote industriële site ten zuiden van de binnenstad van Antwerpen, tussen het Zuid en Hoboken. De site werd in de eerste jaren van de 20ste eeuw ingericht als terrein voor de toen zeer bloeiende petroleumindustrie. Ter voorbereiding van een grootschalige herbestemming van het terrein, liet de Stad Antwerpen een inventarisatie uitvoeren door Erfgoed & Visie. Het Vlaams Instituut Onroerend Erfgoed (VIOE) vulde dit onderzoek aan met archiefwerk en werkte dit unieke, nieuwe materiaal uit voor de inventaris van het bouwkundig erfgoed.


ID: 571 | geografische inventarisatie

tot
Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem, Vichte (Anzegem)
De inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Anzegem en deelgemeenten Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte gebeurde in 2004-2005. Een inventaristeam van de Afdeling Monumenten en Landschappen inventariseerde en beschreef van juni 2004 tot april 2005 in Anzegem en deelgemeenten 413 panden en constructies met erfgoedwaarde. De gegevens werden in 2006 verspreid via een papieren, maar niet uitgegeven bundel binnen de reeks Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Het project werd gefinaliseerd in 2008 met het publiceren van de teksten en beelden op de inventariswebsite.


ID: 917 | geografische inventarisatie

tot
Ardooie, Koolskamp (Ardooie)
De inventaris van het bouwkundig erfgoed in Ardooie en Koolskamp werd opgemaakt in 2008-2010. Een inventaristeam van de Afdeling Monumenten en Landschappen inventariseerde van september 2008 tot februari 2010 op basis van veldwerk en fotografische registratie 406 panden en constructies met erfgoedwaarde. Op basis van archief- en literatuuronderzoek schreef men de inventaristeksten uit. De gegevens werden verspreid in 2010 via een onuitgegeven papieren bundel in de reeks Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Het project werd gefinaliseerd in hetzelfde jaar met het publiceren van de inventaristeksten op de inventariswebsite.


ID: 939 | geografische inventarisatie, vaststellingen

tot
Niel-bij-As (As), Lanklaar (Dilsen-Stokkem), Mechelen-aan-de-Maas, Opgrimbie, Vucht (Maasmechelen)
Het landschappelijke geheel “Mijnsite Eisden, Mechelse Heide en Mechels Bos” werd (opnieuw) geïnventariseerd naar aanleiding van de vaststelling van dit gebied (voorheen aanduiding ankerplaats). Deze vaststelling gebeurde meestal met als doel om het gebied via een ruimtelijk uitvoeringsplan door te laten vertalen naar een erfgoedlandschap.


ID: 785 | geografische inventarisatie

tot
Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem, Zellik (Asse)
De inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Asse gebeurde in de periode 1971-1975. Het inventaristeam van de toenmalige Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg selecteerde in Asse 102 panden en constructies. De resultaten publiceerde men in 1975 in het boekdeel 2n van de reeks Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen.