Architect Marcel Spittael (1899-1981) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel tot in 1920. Hij was lid van de Société Centrale d’Architecture de Belgique. Zijn kantoor was gevestigd in Sint-Gillis.
Op vijfentwintigjarige leeftijd wint hij samen met Paul Lebon de eerste prijs in de wedstrijd voor de bouw van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Prins Leopold in Antwerpen. Een eerste meesterwerk is een feit: het instituut is een prachtige realisatie in art-decostijl. Verder zijn uit het oeuvre van Spittael momenteel vooral privéwoningen en appartementsgebouwen bekend, over het algemeen uiterst verzorgde constructies in een modernistisch of art-decogetinte vormentaal. Werken van Spittael worden regelmatig gepubliceerd in de bekende architectuurtijdschriften uit de periode en ook later als ‘La Cité’, ‘L’Emulation’, ‘Bâtir’, ‘Rythme’ en ‘Le Document’.
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/23101/102.1, Villa Muller in Sint-Genesius-Rode (DE HOUWER V. 2017). Auteurs: De Houwer, Veerle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Nationalestraat 155 (Antwerpen) Instituut voor Tropische Geneeskunde Prins Leopold. Gebouwencomplex in een sobere art-decostijl begrensd door Nationalestraat, Sint-Rochusstraat en Kronenburgstraat. Ontworpen door de architecten Marcel Spittael en Paul Le Bon in 1925, ingehuldigd op 4 november 1933.