Blekersstraat

Beschrijving

Van Sint-Annarei naar Jeruzalemstraat. Oorspronkelijke straatnaam "Bleckerstraat" verwijzend naar de aard van de grond waarop de straat is ontstaan. Volgens F. De Brabandere verwijst de naam "Blekkaard" naar slechte grond die niet geschikt is als akkerland. Bij Marcus Gerards (1562) dichtbebouwde straat vermeld als "lang bleekers straetje".

Gekasseide verkeersarme straat met licht krommend verloop. Straatverbreding ter hoogte van nummer 17 en nummer 8. Begin van de straat gedomineerd door zijgevels met sporen van oudere openingen en tuinmuren van de panden Sint-Annarei nummers 22-23. Rechts ervan nummer 1A, een 17de-eeuwse tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten van helrode baksteen met fijne voeg aanzettend op natuurstenen basissen. Thans opengewerkt met smeedijzeren hekken. Nummer 2A resterende twee natuurstenen rechtstanden van een poort, nu afgedekt door een betonnen latei.

Oudste bebouwing opklimmend tot de 16de eeuw. Zowel diep- als breedhuizen van twee à drie traveeën en twee à twee en een halve bouwlaag onder zadeldak al dan niet met dakschild. Noordelijke straatzijde ingenomen door nummers 5-17 van 1882 gebouwd volgens de nieuwe rooilijn vastgelegd bij Koninklijk Besluit van 24 mei 1882. Resulterende eenheidsbebouwing van twee à drie traveeën. onder zadeldak, ter vervanging van de tuinmuur horend bij het hoekhuis Jeruzalemstraat nummer 8. Sommige huizen bewaren 19de-eeuws schrijnwerk zie nummers 5, 7, 11-13,17. Ertegenover, nummers 10-12, bakstenen tuitgevels afgewerkt met vlechtingen. Nummer 12 oorspronkelijk een rijhuis met één bouwlaag van 1844, in 1931 omgebouwd tot een tuitgevel naar ontwerp van architect E. Provoost (Brugge). Nummer 3: hoekhuis met eenvoudige bakstenen lijstgevel van 1867 ter vervanging van een lage woning.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge,, Rooilijnwijzigingen, 24 mei 1882.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 117/1844, nummer 82/1867, nummer 194/1882, nummer 751/1931.
  • DE BRABANDERE F., Drie Brugse straatnamen: de Blekersstraat, de Peterseliestraat en de Philipstockstraat, in Brugs Ommeland, XXXVIII, 1998, nummer 4, p. 223-225.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia