Deel van de uitvalsweg naar Breda, begrepen tussen Patersstraat en Kastelein. In 1310 was er reeds sprake van een via lapidea, een gekasseide weg van de stad naar de Theobalduskapel; de kapel vormt de aanzet van de huidige lei.
Op het einde rechts bevindt zich de oude vaartkom van 1846; de verlenging van de vaart richting Schoten dateert van 1863 en volgende.
Heterogene bebouwing, voornamelijk woonhuizen, opklimmend tot de 19de eeuw. Nummer 73 met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Troost, van 1926, in nis omkaderd met smeedwerk.
DE KOK, H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 72-76.
Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koningin Elisabethlei [online], https://id.erfgoed.net/themas/10576 (geraadpleegd op ).