Oordegemdorp

Beschrijving

Gekasseid dorpsplein, zeer heterogene bebouwing rond de kerk. Ten zuidoosten, zonder nummer (naast nummer 6): verwaarloosd pand met jaartal 1709. Ten zuidwesten en ten westen van de kerk, nummer 20, 23 en 28: huizen onder steile zadeldaken, oude kernen aangepast in de 19de en de 20ste eeuw. Ten zuidwesten van de kerk; nummer 25: boerenhuisje uit het vierde kwart van de 18de eeuw; verder boerenhuisjes met één bouwlaag en diverse gevellengtes uit de 19de eeuw: nummer 24, onder mansardedak met gecementeerd parement, nummer 30, beschilderde baksteenbouw. Ten noorden, nummer 42, 43, 45 en 46, boerenhuisjes met vernieuwde parementen. Sobere burgerhuizen van het dubbelhuistype met twee bouwlagen en verschillende gevellengtes onder zadeldaken, uit de 19de eeuw; met beraapte voorgevels: nummer 21 en 25; met gepleisterde en beschilderde voorgevel: nummer 22; met parement in faïence: nummer 47. Ten noordwesten, neogotisch getint gemeentehuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw; rechts, verwaarloosd huis uit eind 18de eeuw - begin 19de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw.

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle