Vedastusstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Gistelsteenweg en de dorpskern van Zerkegem. Maakt deel uit van een historische tracé dat Zerkegem, achtereenvolgens als Mosselstraat, Vedastusstraat en Noordstraat, van zuid naar noord doorkruist. Tot voor de fusie "Dorpsstraat" genoemd, huidige naam naar de patroonheilige van de parochiekerk, die zich langs deze straat bevindt als centraal punt in de dorpskern, omringd door een groot kerkhof.

Lintbebouwing van bescheiden woonhuizen. Hoofdzakelijk alleenstaande woningen van na de Tweede Wereldoorlog in ongeschilderde baksteenbouw en met lijstgevels van twee bouwlagen en drie tot vier traveeën. Enkele handelspanden in de dorpskern; ten zuidwesten van de kerk, de "Vrije Basisschool De Loopbrug" (nummer 96), moderne gebouwen op de plaats van de 19de-eeuwse katholieke school.

Enkele lage dorpswoningen in gele baksteenbouw onder pannen zadeldaken vormen de oudste basisbebouwing, 19de- of begin-20ste-eeuws. Voorbeelden zijn nummer 35, een dubbelhuis, en nummer 37, met verbouwde gevel. Nummer 58 is een hoeve met nieuw parement, jaarankers vormen "1892". Nummers 14 en 44 zijn lage witgeschilderde woningen met gepekte plint. Nummer 84, rood bakstenen diephuis met aangepaste topgevel. Achter de woning op nummer 12, een schuurtje, vermoedelijk in versteende houtbouw. Nummer 29 is een voormalige wagenmakeratelier, gebouwd in 1895 voor wagenmaker August Tavernier en in 1927 voorzien van een nieuw woonhuis.