Kerkmeersstraat

Beschrijving

Korte doodlopende straat vanaf de noordoostzijde van de Astridlaan tot aan de Lapperbeek ten noorden waarlangs een haaks voetgangerswegje loopt dat uitkomt in de Kapellestraat.

Zogenaamd naar de Kerkemeersen, een onbebouwd gebied van circa 3 hectare. dat zich uitstrekt achter de bebouwing van de Kerk-, Kapelle- en Kasteelstraat en bestaat uit laaggelegen natte beekvalleigronden met verveend kleiig materiaal als bovengrond (plaatselijk tot 1,5 meter dik) en een zandige ondergrond met wortels van een vroeger moerasbos. Deze gronden behoren, samen met de vroegere beekloop van de Oude Devebeek tot een fossiel beekdalsysteem van de (Oude) Devebeek. In de loop van de middeleeuwen wordt het moerasgebied rond de (Oude) Devebeek en de Lapperbeek geleidelijk drooggelegd door het omleiden van waterlopen en het delven van bijkomende afwateringsgrachten, waardoor onder meer de Kerkemeersen ontstaan.

Fungeert thans als natuurlijk wateropvanggebied, dat voor sociale verkaveling gecontesteerd wordt, doch mogelijk plannen tot opname als veengebied met uniek ecologisch karakter in het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan.
Vormt thans centrale as van de kleine verkaveling bestaande uit vrijstaande eengezinswoningen daterend uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

• Actiecomité blijft zich verzetten tegen verkaveling Kerkemeersen, in Het Laatste Nieuws, 14 februari 2005.
  • CASTELEIN I., Verzet tegen verkaveling Kerkemeersen, in www.nieuwsblad.be, 20 oktober 2004.
  • DEBRUYNE M., Geen verkaveling. Nooit, in www.gententaar.be, 22 maart 2004.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VII, Brugge, 1927, kolom 532, 574, 576.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 14, 209.
  • VANNESTE H., Het andere Meulebeke, Een getekende terugblik, Meulebeke, 2007, p. 7.