Bochtige landweg loopt vanaf de Wantestraat richting Aalter (Oost-Vlaanderen) waar de weg wordt verder gezet als Eendekooi. Tot aan de aanleg (1843) van de huidige Aalterstraat hoofdweg naar Aalter, op de Atlas der Buurtwegen (1842) vermeld als "Chemin de Ruysselede à Aeltre" of "Aeltre Straet". Op de Atlas met langer tracé vertrekkend van de Aalterstraat, iets ten noorden van de Poekebeek, en het verloop volgend van het eerste deel van de Ommegangsstraat, de Buisstraat en het eerste deel van de Wantestraat. Het bosrijke gebied rond de Eendekooi behoort tot de ankerplaats Schoonbergbos-Vorte Bossen-Wantebeek binnen de omvattende relictzone Oude Veldgebieden Hoogveld-Blekkervijver-Bulskampveld.
Langs de weg eertijds locatie van het kasteel van de heren van Axpoele met de nog bestaande kasteelhoeve (zie nummer 7), twee watermolens (zie nummers 6 en 8) en een windkorenmolen (zie Axpoelmolenstraat nummer 1). Weg, kasteelsite en windmolen staan afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques.
Ter hoogte van nummer 4 was tot 1960 herberg "De Roskam" gevestigd, een afspanning waar ook paarden worden gevoederd en verzorgd. Deze wordt vermeld in 1619, in 1699 als "den Roscam, herberghe onder het goed te Axpoele" en volgens de Flou in 1755 als "Den Roscam, hoefstede en herberghe aen Axpoele". Dwars op de straat georiënteerd met nieuw gevelparement maar wellicht bewaarde oude structuur zie zadeldak (Vlaamse pannen), opkamer en 18de-eeuwse deuromlijsting in gesinterde baksteen.
Woonstraat met schaarse en verspreide bebouwing. Hoofdzakelijk hoevebouw waarvan de oudste site (zie nummer 7) teruggaat tot de middeleeuwen. Nummer 10 ligt tegen de grens met Aalter die hier een hoek maakt van 90° en staat getekend op de Atlas der Buurtwegen. Hoeve met losse bestanddelen, boerenhuis in verankerde baksteen met geelbepleisterde muren en onder zadeldak (mechanische pannen).
Op de hoek met de Oudleikestraat staat het "Axpoelekruis".
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Omvat
Axpoelekruis
Omvat
Goed te Axpoele
Omvat
Het Waterkot
Omvat
Hoeve De Eendekooi
Is deel van
Ruiselede
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aaltervoetweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12732 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.