Henis

Beschrijving

In 1147 vermeld als Heniz. De oudste sporen van bewoning zijn Romeins: een begraafplaats nabij de Romeinse weg Tongeren-Bilzen, grondvesten van gebouwen en een tumulus; sporen van Romeinse centuriatio.

Het dorp hoorde tot de stadsvrijheid Tongeren en was onderworpen aan de Tongerse stadsmagistraat; de Tongerse schepenbank sprak Luiks recht. Er werden jaarlijks twee burgemeesters verkozen.

Reeds in de 12de eeuw een afzonderlijke parochie, de Sint-Hubertuskerk was een kwartkapel van de Tongerse Onze-Lieve-Vrouwekerk; het Onze-Lieve-Vrouwekapittel bezat het patronaatsrecht en de tienden. Het Luikse Sint-Janskapittel had hier een uitgestrekt domein.

Woonforenzengemeente; landbouw. Sinds 1972 met Tongeren gefusioneerd. Oppervlakte: 515 hectare. Aantal inwoners (1970): 551.

• BAILLIEN H., Het verleden van de kerkdorpen in de fusiegemeente Tongeren. Henis, (Tongeren Informatieblad, 1981, p.35-36).
  • BAUWENS-LESENNE M., Bibliografisch repertorium van de oudheidkundige vondsten in Limburg, behoudens Tongeren-Koninksem (vanaf de vroegste tijden tot de Noormannen), Brussel, 1968, p.121-123.
  • PAQUAY J., Tongeren voorheen. Geschiedkundige schets, Tongeren, 1934, p.35.
  • SEVERIJNS P., Een greep uit de geschiedenis van de kerkdorpen, in: 2000 jaar Tongeren. 15 vóór Chr. tot 1985, Hasselt, 1988, p.202.
  • THYS C.M.T., Le Chapitre de Notre-Dame à Tongres, Antwerpen, 1889, vol.III, p.342-352.
  • ULRIX E. & PAQUAY J., Glossaire toponymique de la ville de Tongres et de sa franchise, (Bulletin de la Société scientifique et littéraire du Limbourg, 40, 1926, p.32-42).
  • VAN DOORSLAER A., Repertorium van de begraafplaatsen uit de Romeinse tijd in Noord-Gallië, Brussel, 1964, vol.I, p.132.