Kerkgehucht op de kruising van vijf wegen met name de Ieper-, Kamp-, Reke- en Sint-Elooistraat (Staden) en de Langemarkstraat (Westrozebeke); op dit kruispunt stond tot 1908 de zogenaamd "Vijfwegenmolen". In 1874, oprichting van een wijkschool voor de zusters maricolen van Staden. In 1946 wordt het gehucht een parochie met delen van de gemeenten Westrozebeke, Staden en Poelkapelle. In 1947, bouw van een noodkerk en -pastorie, later respectievelijk gebruikt als Heilige Familieschool en klooster (Ieperstraat nummer 220), laatst genoemd gebouw nu in privé-handen. In 1951, bouw van een pastorie aan de Kampstraat (nummer 1). In 1959, bouw van de Sint-Eligiuskerk naar ontwerp van W. Nolf (Torhout), (zie Kampstraat).
In dit tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste gehucht, overwegend geconcentreerde bebouwing met lage boerenarbeidershuizen uit de jaren 1920; typerende hoekpanden, vroeger vermoedelijk cafés (zie prentbriefkaarten). Onder meer Langemarkstraat nummer 2: laag huis onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), met typerende afgeschuinde hoektravee afgewerkt met houten korbelen; zie ook Sint-Elooistraat nummer 55.
VANDECANDELAERE D., Staden. Beelden uit het verleden, Handzame, 1987, p. 88.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)