Noordstraat

Beschrijving

Straat in het centrum van Harelbeke, die loopt van het Stationsplein naar de Deerlijksestraat. De straatnaam, die volgens De Flou voor het eerst wordt vermeld in 1912, verwijst naar de ligging ten noorden van de spoorweg Kortrijk-Gent en komt voor naar analogie met de Zuidstraat.

Volgens Lampaert is de straat samen met de Peter De Coninckstraat aangelegd in 1863. Het Rijksarchief te Kortrijk bewaart een niet-gedateerd plan met betrekking tot de aanleg van de Noordstraat; de straat wordt evenwijdig met de spoorweg en de steenweg Kortrijk-Gent aangelegd.

Rechte straat die voornamelijk is bebouwd aan de noordwestzijde. De bebouwing is vrij gevarieerd en dateert voornamelijk uit de loop van de eerste decennia van de 20ste eeuw. De bebouwing is gericht op de stationsbuurt (zie herberg), handel en bewoning; sinds de jaren 1950 ook de aanwezigheid van de post zie Noordstraat nummer 9-Peter De Coninckstraat nummer 16.

Enerzijds kleine arbeiderswoningen zoals nummer 29 dat in 1904 samen met enkele soortgelijke woningen en een magazijn, gesitueerd op de hoek met de Boterpotstraat, werd opgetrokken in traditionele bruine baksteen verfraaid met enkele accenten van gele baksteen. Sommige woningen later soms ingrijpend verbouwd. Anderzijds ook grotere woningen met geïntegreerde handelsmogelijkheden. Nummer 25, woonhuis met geïntegreerde opslagruimte (zie laadluik) en hoge, brede poort naar achterliggend magazijn, volgens de gegevens van het kadaster gebouwd in de jaren 1907-1910 voor koopman Gustaaf Hinnekens. Breedhuis met bepleisterde lijstgevel voorzien van imitatievoegen en I-balken boven de openingen.

• Rijksarchief Kortrijk, Modern gemeentearchief Harelbeke, nr. 20: Plan voor de aanleg van de Noordstraat, s.d.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1930, Deel XI, kolom 600.
  • LAMPAERT F., Een wandeling langs de Ballingenweg en de oude vesten (26 april 1998), onuitgegeven publicatie.
  • Straatnamen Harelbeke van a tot z, Harelbeke, 2002, p. 47.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie