Geografisch thema

Brugstraat

ID
14965
URI
https://id.erfgoed.net/themas/14965

Beschrijving

Noord-zuid lopende lange straat die heden ten noorden doodloopt op de Scheldedijk en ten zuiden ter hoogte van de spoorlijn 53 (Mechelen - Gent) overgaat in de Paepestraat. Voorheen gekend als Diepestraat (zie Primitief plan van rond 1834).

Oud tracé op historische grens tussen het Land van Aalst en het Land van Dendermonde. Vroeger belangrijke verbindingsweg tussen Lede en Uitbergen (Berlare) via een veer en sinds 1880 via een brug over de Schelde. Op het grondgebied van Uitbergen (Berlare) aansluitend op de Veerstraat. De ontwerpplannen voor de ijzeren draaibrug naar ontwerp van architect Théophile Bureau uit Gent werden besproken in de gemeenteraad van Uitbergen op 8 maart 1876. Deze brug werd naar verluidt vernield in 1940 en vervangen door een ophaalbrug, gebouwd door de Duitse bezetter. In onbruik geraakt door de bouw van de nieuwe vaste brug meer westwaarts in 1962 en afgebroken.

Richting Lede ter hoogte van het kruispunt met de Molenstraat, vroegere molensite van de zogenaamde "Kerkhofkoutermolen" of "Koutermolen". Houten korenwindmolen die reeds vermeld werd in documenten van 1642 en 1726, en opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778. In de 19de eeuw eigendom van de landbouwers- en molenaarsfamilie De Bock; in 1901 en 1906 overgegaan op de familie Matthijs-Schuddinck en Kerckhaert-Van Doorslaar. Circa 1921 in puin en twee jaar later afgebroken.

  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen naar de gegevens van het Archief van het Kadaster, Eerste aflevering, de arrondissementen Aalst en Dendermonde, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen 1960, XIV, Gent, 1962, p. 175.
  • KERKHAERT N., Oude Oostvlaamse huisnamen : alfabetisch repertorium van namen en huizen, hoeven, herbergen en molens in Oost-Vlaanderen onder het Ancien Régime, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen. Bijdragen nieuwe reeks, nr. 21, Gent, 1983, p. 37.
  • MATTHIJS P., Straatnamen van Wichelen hun oorsprong en betekenis, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, IV, 1, 1977, p. 18-19.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Blekerij

  • Omvat
    Fabrieksdirecteurswoning

  • Omvat
    Kapel Troost der Bedrukten met flankerende linden

  • Is deel van
    Wichelen

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brugstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/14965 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.