Straat in het zuiden van Beveren-Leie. De straat vertrekt vanaf de spoorweg Kortrijk-Gent en loopt in oostelijke en zuidoostelijke richting naar de Wagenaarstraat. De straatnaam verwijst naar landbouwer Passchier Courtens, die in de tweede helft van de 17de en in het begin van de 18de eeuw in de hoeve "De Middelaere" aan de westzijde van de straat woonde.
In de 11de-12de eeuw wordt het Methelawoud, dat het zuidelijke gedeelte van het huidige Beveren-Leie innam, gerooid. De straat heet oorspronkelijk "Varentstraete"; de weg loopt door de heerlijkheid Ter Varent, een achterleen van de heerlijkheid en baronie van Poeke op Beveren. In de 16de eeuw vermeld als het "Processiestraetken". Op de kaart van de heerlijkheid Ter Varent uit het renteboek van 1624 aangeduid als "de vaerent straete" en weergave van enkele verspreid gelegen hoeves; de straat staat samen met het zuidelijke gedeelte van de huidige Poekelaan en de huidige Sint-Jansstraat in verbinding met de dorpskern van Beveren-Leie. Op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën, aangeduid als "De Varent Strate". In de tweede helft van de 17de en in het begin van de 18de eeuw woont Passchier Courtens in de hoeve "De Middelaere" op het einde van de straat. Op de kaart van 1752 uit het OCMW-archief te Kortrijk aangeduid als "de tempel straete", naar herberg "Den Tempel" die op dat moment gelegen is aan de huidige Poekelaan. Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, aangeduid als "de vaerent straete ofte courtens straete" (zie nummer 42). Weergave van verspreid gelegen hoevebebouwing op het primitief kadasterplan (1834). De literatuur vermeldt een 19de-eeuwse reeks van lage en dwars op de weg gelegen, aanpalende woningen, bekend onder de naam "de Gardens Reke" (westzijde van de straat). In 1838-1839 wordt de spoorweg Kortrijk-Gent aangelegd (registratie in het kadaster in 1839). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat weergegeven als "Courtensstraet" met als aanduiding "Chemin n° 4" en omschrijving "Chemin de Beveren à Deerlyck". De bebouwing neemt sterk toe in het derde kwart van de 20ste eeuw, zie kaarten van het Nationaal Geografisch Instituut (1959-1961 en 1974). In het laatste kwart van de 20ste eeuw worden grootschalige bedrijfgebouwen opgetrokken bij de spoorweg (nummer 1).
Landelijke straat met geasfalteerd wegdek. De straat is verbonden met de Leenakkerstraat via een soort konijnepijp, toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De bebouwing bestaat uit open en half open, 20ste-eeuwse woningbouw; oudste woning daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (zie nummer 42), doch voornamelijk woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.
Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Omvat
Dorpswoning
Omvat
Vlasschuur
Is deel van
Beveren-Leie
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Courtensstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15425 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.