Geografisch thema

Leenriestraat

ID
15592
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15592

Beschrijving

Straat in het oosten van Beveren-Leie. De straat vertrekt van de straat Beveren-Dries en loopt in westelijke richting naar de Paanderstraat. De huidige straatnaam zou afkomsting zijn van "Leurisstraete", wat op haar beurt verwijst naar het Leurisbos. Dit thans verdwenen bos wordt reeds vermeld in de 14de eeuw en was gelegen ter hoogte van het huidige sportstadion.

De hier gelegen "Tornoois hofstede" (nummer 1) klimt minstens op tot de 10de eeuw of mogelijk zelfs vroeger. Het Pittemse leen "het Leen de Leuris" bevindt zich ten noorden van de straat, tussen de huidige Paander- en Driesstraat. Het middenstuk en het oosten van het zes bunder grote leen wordt ingenomen door akkerland genaamd "de Leurislanden", het westelijke deel wordt ingenomen door "den Leurisbosch". Het geheel wordt ook "den Grooten Leuris" genoemd. Volgens De Flou wordt de "Tornoois hofstede" voor het eerst vermeld in 1570. Op de figuratieve kaart van de parochies Desselgem en Beveren, opgemaakt in 1675 door Gudwalus van der Mariën, loopt de straat van de "Beveren Dries" tot de boom op het kruispunt met de huidige Paanderstraat; uitgezonderd de "Tornoois hofstede" is de straat onbebouwd. In de 18de eeuw vermeld als het "Leurisstraetje". Op de figuratieve kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid, opgemaakt door Joseph de Coster in 1764, aangeduid als "beveren dries straete van 't swartegat"; weergave van de "Tornoois hofstede" aan de zuidzijde van de straat en een hoeve op de hoek met de huidige Paanderstraat. In 1828 vermeldt men het "Leuriestraetje". Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat weergegeven als "Lenrisstraet" met als aanduiding "Chemin n° 13" en omschrijving "Chemin de la ferme De Brabandere au chemin dit Drieschstraet". Volgens De Flou wordt de "Lenrisstraet" voor het eerst vermeld in 1846. Ter hoogte van het noordelijke deel van de Leuris, de Lokaerde genaamd, wordt vanaf circa 1900 uit de klei Beverse baksteen gebakken (het Leurisbos bevond zich op vettige en kleiachtige grond). Volgens De Flou wordt de Leenriestraat voor het eerst vermeld in 1912. In 1960 is de straat naar verluidt nog niet voorzien van een betondek, maar bestaat het wegdek nog uit stenen van diverse grootte. De straat wordt pas verder bebouwd vanaf het derde kwart van de 20ste eeuw, zie kaarten van het Nationaal Geografisch Instituut van 1959-1961 en 1974. Landelijke straat met wegdek van betonplaten. De zuidzijde van de straat is enkel bebouwd met een vermoedelijk 18de-eeuwse hoeve, waarvan de site minstens opklimt tot de 10de eeuw (nummer 1). Halfvrijstaande en vrijstaande woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw en sportvelden aan de noordzijde van de straat.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nummer 559: Figuratieve kaart van de rentegronden onder Sint-Pieters heerlijkheid van de hand van pastoor Gudwalus van der Mariën, 1675.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plannen, nummer 561: Kaerte figurative van de gelegendheyd der vry-eygen kerke heerlykhede van Ste-Pieters Desselghem, competerende de exemple abdye van Ste-Pieters nevens Gent, bestrekkende binnen de prochien van Desselgem, Beveren, Deerlyk en Waereghem, gemaeckt ten jaere 1764 door Joseph de Coster.
  • Adresboek van Beveren-Leie, 1978, p. 22.
  • DEBROUWERE M., DUCATTEEUW E., Toponymische wandelingen door Beveren-Leie (3), De Gaverstreke, jg. 13, 1985, p. 382-386.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1929, Deel Ix, kolommen 442, 583.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Waregem, Deel I: Stad Waregem, Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve, Deel II: Deelgemeenten Desselgem en Beveren-Leie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL45, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Tornoois hofstede

  • Is deel van
    Beveren-Leie

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leenriestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15592 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.