Licht bochtige uitvalsweg vertrekkend uit het centrum van Aartrijke vanaf de Eernegemsestraat en in zuidelijke richting aansluitend bij Zeeweg Zuid.
Maakt deel uit van de Romeinse buurtweg (diverticulum) tussen Cassel (Noord-Frankrijk) en Brugge. Te Aartrijke verloopt de weg van noordoost naar zuidwest via de Brugse Heirweg, de Engelstraat en de Steenstraat. Vanaf het einde van de Steenstraat is het tracé onduidelijk. Er worden in de literatuur drie mogelijkheden geopperd, die we hier chronologisch voorstellen. De eerste theorie stelt dat de Romeinse weg loopt via de Steenstraat en de Sparappelstraat in Torhout tot aan de Zeeweg Zuid aan de grens met Aartrijke. Van daar zou het tracé langs de Zeeweg Zuid noordwaarts verlopen tot aan de Steenstraat. Een tweede theorie plaatst het tracé opnieuw langs de Sparappelstraat (Torhout) tot aan de Zeeweg Zuid te Aartrijke. Aan de overzijde van de Zeeweg Zuid zou de weg dan verder verlopen langsheen Zeeweg Zuid nummer 7 en nummer 9 tot aan de Aartrijksestraat en zo verder naar het centrum van Aartrijke, aansluitend met de Brugse Heirweg. Tussen de Zeeweg Zuid en de Aartrijksestraat zou dit tracé gedeeltelijk als oprit en gedeeltelijk als voetweg bewaard zijn en de weg volgt dan grosso modo dezelfde hoogtelijn op het grondgebied van Aartrijke. De derde en meest recente theorie stelt dat de Steenstraat vanaf de Sparappelstraat een tracé volgt, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1944) als de voetweg "Kapelleweg" aangeduid en rechtlijnig verloopt in het verlengde van de Steenstraat. Het kruispunt van de Steenstraat en de Zeeweg komt overeen met het huidige kruispunt van Steenstraat, Zeeweg Zuid en Zeeweg Noord. De weg zou in de vroege middeleeuwen naar het hoger gelegen tracé uit de tweede theorie verlegd zijn omdat het lager gelegen en ouder tracé te maken krijgt met wateroverlast na het vertrek van de Romeinen en het verval van hun afwateringssystemen.
Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bomen, en afgebeeld met een weinig bebouwing in de dorpskern. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als Chemin n° 5, "Steenstraet. Weg van Aertrycke naer Ichteghem langs de Herbergen de Kapelle en den Sperappel komende op de baen van Thourout naer Oostende aen het Vliegende peerd" en met bijna geen bebouwing. Op het einde van de weg op het kruispunt met de Zeeweg staat "Herberg De kapelle", er is dan al aanwezigheid van een kapel. De herberg bevond zich wellicht ter hoogte van nummer 70.
Woonstraat met in de dorpskern dichte bebouwing, enkele lage woningen waarvan de oudste teruggaat tot de tweede helft van de 19de eeuw (zie nummer 9). Voorts overwegend woonhuizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Vanaf circa 1850 aanwezigheid van een oliemolen (nummer 9) zogenaamd "Allemeerschmolen" waarvan enkel de molenromp is bewaard.
Aan het begin van de straat staan vlak naast elkaar twee beeldbepalende volumes. Een als woontoren uitgewerkte woning (jaren 1930) en een elektriciteitscabine (jaren 1940-1950). Hoge baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen) met tuit- en puntgevels. Aan noord- en zuidzijde geeft de straat uit op recente verkavelingen gelegen in de dorpskern.
In landelijk gebied enkele vrijstaande woningen en een weinig hoevebouw (nummer 56).
In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat buiten de dorpskern loopt door de relictzone "Plateau van Wijnendale en Aartrijke".
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Omvat
Burgerhuis
Omvat
Dorpswoning
Omvat
Dorpswoning
Is deel van
Aartrijke
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15869 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Gemeente Zedelgem
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.