Winkel

Beschrijving

Oude straat; vertrekt van de Steenweg op Diest en loopt in zuidelijke richting naar Kasterlee; halverwege korte splitsing; zogenaamd naar eertijds waterrijk gehucht.

Reeds op de Ferraris- (circa 1775) en Vandermaelenkaart (1854) vermelding van "(groot) Win(c)kel" met opvallende woonkern; inplanting en/of kern van huidige, sterk aangepaste en/of verbouwde hoeven uit circa vierde kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw gaan mogelijk hierop terug onder meer de nummers 73, 83, 89, 93, 101, 123...

Naar de Steenweg toe banale 20ste-eeuwse bebouwing, naar Kasterlee toe meer landelijke omgeving met schaarse bebouwing.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle