Geografisch thema

Mieregemstraat

ID
17212
URI
https://id.erfgoed.net/themas/17212

Beschrijving

De Mieregemstraat vormt een lange, van het noorden naar het zuidwesten georiënteerde as, die het centrum van Merchtem in het verlengde van de Bogaerdstraat verbindt met de gemeente Asse (gehucht Mollem) ten zuiden. De straatnaam zou naar verluidt verwijzen naar het Germaanse Miringaheim.

Heden wordt de straat gekenmerkt door een licht gebogen tracé; in het begin van de straat is er een driehoekige, pleinvormige verbreding, die ten noordoosten wordt begrensd door de Villa des Glycines (nummer 21) met omringende tuin.

Op de hoek met de Koning Albertstraat stond voorheen de historische gesloten hoeve Hof ten Anker, aangeduid op 19de-eeuwse kaarten, maar tijdens de jaren 1980 gesloopt. Ook de gesloten hoeve Hof de Miereghem (ter hoogte van nummer 184), als dusdanig aangeduid op de Vandermaelenkaart (circa 1850) en omstreeks 1975 nog bewaard als een L-vormige hoeve, werd ondertussen gesloopt.

De straat wordt heden afgelijnd door een heterogene bebouwing, die grotendeels bestaat uit koppel- en vrijstaande woningen en appartementsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw tot heden. Ten zuidwesten van het plein is nog een karakteristieke interbellumwoning bewaard, volgens een gevelplaat zogenaamd ’t Rozenhuis, kadastraal geregistreerd in 1929 in opdracht van bediende Norbert Borré - Van den Eede, en vormgegeven in een typische art-decogetinte baksteenarchitectuur met gecementeerde gevelvlakken en onder meer enkele achthoekige vensters. Het huidige uitzicht is wel verstoord door een vernieuwing van het schrijnwerk en het mansardedak.

Verder langs de straat ten zuiden, nabij de grens met Mollem, staat een Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, volgens een vermelding op de kapel daterend van 1959. De eenvoudige, witgeschilderde bakstenen pijlerkapel is voorzien van een brede voorpuntgevel, afgedekt door een pannen zadeldakje en geopend met een spitsboognis met Mariabeeld, afgesloten met een decoratief ijzeren hekje.

  • Archief Heemkundige Kring Soetendaelle, Zalig Merchtem-en (2015); Kappelekes fietsroute.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1929/46.
  • Informatie op straatnaambord (25 augustus 2015).

Auteurs: Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Hoevetje in L-vorm

  • Omvat
    Villa des Glycines

  • Is deel van
    Merchtem

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mieregemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/17212 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.