Graanmarkt

Beschrijving

Trechtervormig plein, waarvan de noordzijde wordt ingenomen door de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, de zuidwestzijde door het stadhuis. Hier bevond zich oorspronkelijk de lakenhal. De lakenmakers, linnenwevers, kleersnijders, bontwerkers, vleeshouwers, leerlooiers en kremers hadden hun kamers op dit plein. In 1677 werd het Heilige Geesthuis, het lokaal van de Armentafel van de markt naar hier overgebracht.

• MOERMANS W., Het stadsleven van de 13de tot de 18de eeuw. In: 2000 jaar Tongeren. 15 vóór Chr. tot 1985. Hasselt, 1988, p.61, 66.