Bollewerpstraat

Beschrijving

Verbindingsweg tussen de Oostrozebeke- en de Meulebekestraat, sinds 1996-1997 gekruist door de Ringlaan. De huidige benaming gaat evenals het licht gebogen tracé minimaal terug op de P.C. Poppkaart (circa 1850). Landelijk karakter nog aangegeven op de in 1910 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut (M.C.I.); enkele lage, haaks of schuin op de straat gebouwde huizen teruggaand op het vierde kwart van de 19de eeuw, doch verbouwd, getuigen daar nog van (nummers 11-15, 22-24). Circa 1900, inplanting van "brouwerij Van Honsebrouck"; dominerende witgeschilderde, hoge gebouwen uit de jaren 1930-1940 (zie Oostrozebekestraat nummer 43). Tegenover de brouwerij, "parochiecentrum Don Bosco" of "Volkshuis" (nummer 3) van 1947 naar ontwerp van L. Verthé (Ingelmunster).

Overwegend lintbebouwing met arbeidershuizen en sociale woningen, laatst genoemde van de coöperatieve vennootschap "De Mandelbeek" (zie nummers 48-92). Eenvoudige doorsnee-architectuur uit het vierde kwart van de 19de eeuw, eerste, tweede en derde kwart van de 20ste eeuw; twee à drie traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevels, soms met een nieuw parement. Tussen nummers 32 en 46, steeg met enkele huizen en elektriciteitscabine met jaarsteen "1935" doch in de lijn van de bebouwing uit het vierde kwart van de 19de eeuw, zie banden en rondboogfries van witte sierbaksteen. Naar de Ringlaan toe, sociale woonwijk uit het derde kwart van de 20ste eeuw; lage gekoppelde woonsten met voortuintjes.

Buiten de dorpskom, ten oosten van de Ringlaan, bewaard landelijk karakter met enkele hoeven; onder meer nummer 104 met links van het boerenhuis bewaarde aardappelkelder onder aarden talud. Nummers 127-129: lage, witbeschilderde en met schijnvoegen gecementeerde 19de-eeuwse (boeren)arbeidershuisjes onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat); nummer 129 met oudere kern, zie vlechtingen in verhoogde rechter zijgevel.

• VERSCHEURE A., Ingelmunster na de Franse Revolutie, Ingelmunster, 1999, p. 111.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol