Krekelmotestraat

Beschrijving

Secundaire uitvalsweg gelegen tussen de Roeselaarsestraat en de Rijksweg (N 36); in oorsprong tot het zogenaamd "goed ter Krekelmote" (ook Wallemote en Klokkenhof genaamd), voorheen gelegen in de huidige Wallemotestraat. Recht straattracé met verspringende rooilijn. Rijbebouwing voornamelijk daterend uit het eerste-tweede kwart van de 20ste eeuw, onder meer eenheidsbebouwing van vier arbeiderswoningen gebouwd in 1907, nummers 27-31. Naar het straateinde toe twee hoeven uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, nummers 59 en 147. Voorts industrie onder meer nummer 62, beeldbepalende (westelijke straatzijde) meubelfabriek "Aurora", in 1921 gesticht door M. Vanthournout; thans uitgegroeid tot groots werkhuizencomplex gelegen tussen de Krekelmote-, Mentehoek- en Heibrugstraat. Vermeldenswaardige inkompartij met ontvangstruimten en burelen van 1971, naar ontwerp van J.M. 't Kint.

Voorts enkele voormalige schoen- en borstelfabrieken: nummer 14, voormalig woonhuis met achterin gelegen werkhuizen onder pannen sheddaken (nok loodrecht op de straat) van 1930, van de voormalige schoenfabriek Firma Vanderbiest en Cie. Nummer 88, schoenfabriek Ronny. Nummer 22-24, voormalig woonhuis en kantoorruimten met achterliggende borstelfabriek Decoopman, volgens bouwplan van 1945, naar ontwerp van S. Wylein (Izegem).

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bakstenen lijstgevels - onder meer verankerd-, vaak verlevendigd door tandfriezen, sierbaksteen en gecementeerde lateien (nummers 13-31, 36-40).

Eenvoudige interbellumarchitectuur enerzijds aansluitend bij de traditionele 19de-eeuwse  baksteenarchitectuur, onder meer nummer 30 en nummer 103 (1928), met typerende sierbaksteen en muurkapelletje, anderzijds aanleunend bij de art deco onder meer de kleurrijke gevels van nummer 28 (1933), 32 en 38. Nummer 16, enkelhuis van 1932 getypeerd door tweezijdig erkertje en gebruik van granito voor vensteromlijstingen en muurbanden.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 12/ 1907-1908, 24/ 1928, 33/ 1930, 44/ 1932, 49/ 1933, 52/ 1933, 77/ 1945, 78/ 1945.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol