Krekelmotestraat

Beschrijving

Secundaire uitvalsweg gelegen tussen de Roeselaarsestraat en de Rijksweg (N 36); in oorsprong tot het z.g."goed ter Krekelmote" (ook Wallemote en Klokkenhof genaamd), voorheen gelegen in de huidige Wallemotestraat. Recht straattracé met verspringende rooilijn. Rijbebouwing vnl. daterend uit XX a-b, o.m. eenheidsbebouwing van vier arbeiderswoningen gebouwd in 1907, nrs. 27-31. Naar het straateinde toe twee hoeven uit XIX d - XX a, nrs. 59 en 147. Voorts industrie o.m. nr. 62, beeldbepalende (W.-straatzijde) meubelfabriek "Aurora", in 1921 gesticht door M. Vanthournout; thans uitgegroeid tot groots werkhuizencomplex gelegen tussen de Krekelmote-, Mentehoek- en Heibrugstraat. Vermeldenswaardige inkompartij met ontvangstruimten en burelen van 1971, n.o.v. J.M. 't Kint.

Voorts enkele voormalige schoen- en borstelfabrieken: nr. 14, voormalig woonhuis met achterin gelegen werkhuizen onder pannen sheddaken (n straat) van 1930, van de voormalige schoenfabriek Firma Vanderbiest en Cie. Nr. 88, schoenfabriek Ronny. Nr. 22-24, voormalig woonhuis en kantoorruimten met achterliggende borstelfabriek Decoopman, vlg. bouwplan van 1945, n.o.v.S. Wylein (Izegem).

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken. Bakstenen lijstgevels -o.m. verankerd-, vaak verlevendigd door tandfriezen, sierbaksteen en gecementeerde lateien (nrs. 13-31, 36-40).

Eenvoudige interbellumarchitectuur enerzijds aansluitend bij de traditionele XIX baksteenarchitectuur, o.m. nr. 30 en nr. 103 (1928), met typerende sierbaksteen en muurkapelletje, anderzijds aanleunend bij de art deco o.m. de kleurrijke gevels van nr. 28 (1933), 32 en 38. Nr. 16, enkelhuis van 1932 getypeerd door tweezijdig erkertje en gebruik van granito voor vensteromlijstingen en muurbanden.

Referentie(s)