Kortemarkstraat

Beschrijving

Verbindt Lichtervelde met de Theresiaanse weg Torhout-Roeselare. In oksel tussen Kortemarkstraat en Hazeltstraat voorheen omwalde molenberg met open houten standaardmolen, zogenaamd "Hol-", "Konijn-", "Keune-", of "Statiemolen", oorspronkelijk uit 1568, afgebroken in 1905. In de weide tussen Hazeltstraat en Lerberghevoetweg bunker uit de Eerste Wereldoorlog als schuilplaats, bij luchtaanvallen, voor de arbeiders, in dienst van het toenmalige munitiedepot aan de Kortemarkstraat.

Basisbebouwing: woonhuizen van twee bouwlagen en arbeiderswoningen van drie traveeën en één bouwlaag, soms met latere art-decobepleistering, onder meer nummer 9. Verder lintbebouwing, typerend voor uitvalsweg, onder meer nummer 119, zogenaamd "Villa Pax" zie opschrift, van 1934, vrijstaand enkelhuis met bow window.

In de nabijheid van het station industrie, onder meer nummer 10, van 1906 tot 1916 brouwerij Coussement-Depuydt met hoekherberg "Ons Hoekje", later eerste Lichterveldse garage zogenaamd "Mattan", vervolgens oliefabriek "Sys", heden "Oliefabriek Lichtervelde N.V." Oorspronkelijk pand met afgesnuite hoek rechts, bewaard linker deel, met name poorttravee en vier traveeën, twee bouwlagen in plaats van de oorspronkelijke twee en een halve. Ter hoogte van Bollestraat aluminiumfabriek Remi Claeys opgericht in 1949. Nummers 21-23-25 voormalige melkerij.

Nummer 117 aan de hoek met Roeselarebaan nummer 1. Hoekherberg zogenaamd "Transport", tussen 1914-1939 zogenaamd "De nieuwe Kruiskalsijde"; voormalige afspanning bestaande uit herberg, woonhuis en aanpalende voormalige stal. Beschilderde gevels getypeerd door art-deco-cementering.

• Gemeentelijk archief Lichtervelde Bouwaanvragen 1934. Dit is West-Vlaanderen, 1960, p. 1006.
  • HAEGHEBAERT L., 200 jaar brouwersleven in Lichtervelde, Lichtervelde, 1986, nr. 3 Brouwerij Coussement-Depuydt.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 12, 15, 16.
  • VANDEWALLE G., De Lichterveldse herbergen voor 1940, in Lichterveldse "Ziek-zakjes", 2, Lichtervelde, s.d., p. 78 en 83.
  • VANZIELEGHEM F., Lichtervelde vóór en na de ringweg, in Twaalfde Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1996, p. 220.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol