Zwevegemsestraat

Beschrijving

Van de Veemarkt naar de Oudenaardsesteenweg. Zuidelijke uitvalsweg met gebogen tracé. Tussen de spoorweglaan en de Wandelweg doorsneden door spoorwegbrug. Oudste vermelding gaat terug tot 1360. In 1839 werd een deel van de straat rechtgetrokken en werd de straat onderbroken door de spoorweg Gent-Kortrijk. Het straatdeel ten noorden van de spoorweg is een drukke handelsstraat. De huidige bebouwing dateert voornamelijk uit de 20ste eeuw. Breedhuizen met variërende gevelbreedte en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Ook verschillende panden aansluitend bij de traditionele 19de-eeuwse architectuur, met bepleisterde lijstgevels en geprofileerde vensteromlijstingen onder meer nummer 12. Nummer 37, met vernieuwd parement van geglazuurde baksteen uit het begin van de 20ste eeuw. Nummer 80, arbeidershuisje met decoratief uitgewerkt parement; bewaard schrijnwerk met onder meer bewaard glas-in-loodbovenlicht van deur. Typische interbellumwoningen: nr. 2, met opvallende polygonale erker die de hoek markeert; nummer 6 van 1938, naar ontwerp van J. Roose. Verscheidene woningen van na de Tweede Wereldoorlog, onder meer nummer 14, wederopgebouwd winkel-woonhuis van 1946, naar ontwerp van Ch. en G. Hoge.

• Stadsarchief Kortrijk, 271, nr. 574/46; 273, nr. 12859 (of 518).