Rabbelaresteenweg

Beschrijving

Landelijke straat met verspreide hoevebouw, aansluitend op de Oude Kapellesteenweg en ter hoogte van Rabbelare overgaand in de Tweede Genielaan. Genaamd naar het "Rabbelaere Cabaret" zie Ferrariskaart (1770-1778), gesitueerd aan het snijpunt Rabbelaresteenweg en Oude Kapellesteenweg. Midden 19de eeuw, zie kaart Ph. Vandermaelen (circa 1850) wordt het oorspronkelijk kronkelende tracé rechtgetrokken en richting Lo-centrum verlengd onder de vorm van de Tweede Genielaan.

De Rabbelaresteenweg verbindt aan de rechterzijde van de Slopgatvaart ook Lolege en de Noordhoek (in 2005 nog Rabbelare genaamd). Als tracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Aansluitend, kleine kronkelende tak - als tracé reeds volledig aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) - die voor de aanleg van de Tweede Genielaan (circa 1850) de verbinding tussen de Rabbelare en de Willem van Loolaan verzekerde. Rabbelare verwijst naar het meer noordwaarts op de hoek Rabbelaresteenweg/ Rozendale gelegen "Rabbelaere cabaret", zie Ferrariskaart.

Auteurs: Vanneste, Pol