Geografisch thema

Oude Dorpsstraat

ID
9079
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9079

Beschrijving

Rechte doodlopende weg van de Kaaskerkestraat naar de voormalige dorpskern van Kaaskerke, vandaar de benaming Oude Dorpsstraat. De vooroorlogse kerk met het kleine dorpscentrum was ongeveer gesitueerd ter hoogte van het huidige kerkhof (zie Oude Dorpsstraat zonder nummer). Huidig tracé alsdusdanig voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850). In de tweede helft van de 19de eeuw resulteerde de aanleg van de spoorlijnen nummer 73 Lichtervelde-Veurne en nummer 74 Diksmuide-Nieuwpoort in twee onbewaakte overwegen ter hoogte van de Oude Dorpsstraat, die thans nog altijd in het omliggende landschap te herkennen zijn. Deze gevaarlijke situatie was dan ook de doorslaggevende reden waarom men na de Eerste Wereldoorlog besliste het dorpscentrum van Kaaskerke dichter bij de Kaaskerkestraat te herbouwen en zo de spoorlijnen te vermijden.

Verspreide bebouwing van vaak sterk verbouwde arbeiderswoningen uit de jaren 1920. Nummers 2 en 3: ten oosten van de kerk, samenstel van oorspronkelijk lage arbeidershuizen. Nummer 2 met vernieuwd parament. In de onmiddellijke omgeving van het kerkhof tevens een aantal sterk verbouwde arbeidershuizen uit de jaren 1920.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Oud kerkhof Kaaskerke

  • Omvat
    Samenstel van burgerhuizen

  • Is deel van
    Kaaskerke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude Dorpsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9079 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Diksmuide

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.