Geografisch thema

Vredestraat (Damme)

ID
9265
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9265

Beschrijving

Rechte, brede straat ten noorden van het Schipdonk- en Leopoldkanaal, vanaf de Oude Sluissedijk met oostwaarts verloop tot de dorpskern van Lapscheure, over de Natiënlaan heen. Maakt deel uit van het oude stratenpatroon, onder meer weergegeven op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Gelegen in de zogenaamde Watering Sint-Jobspolder. Wordt samen met de huidige Hoogstraat (zie Lapscheure) in 1640 vermeld als de "Brede Wech", waarlangs de nieuwe dorpskern met parochiekerk van Lapscheure zich ontwikkelt. Op Ferrariskaart (1770-1778) wordt aan zuidwestelijke zijde het gehucht "H. Vlienderhage" weergegeven, te situeren aan de kruising met de Vlienderhaag op het grondgebied van Damme, aan beide zijden van de watering Zuid-over-de-Lieve-Geleed, waar het huidige gehucht "Platheule" op teruggaat (zie Oude Sluissedijk). Later ook gekend als "Dammesteenweg", wanneer het tracé van de huidige Vrede- en Hoogstraat in 1863 wordt verbreed, rechtgetrokken en verhard als steenweg van Damme naar Lapscheure. Tot in de tweede helft van de 20ste eeuw "Breestraat" genoemd. Aan westzijde, ter hoogte van het gehucht "Platheule", brugje over Zuid-over-de-Lieve-Geleed, reeds weergegeven op kaart van Pieter Pourbus. Tevens locatie van de Platheulemolen, weergegeven op Ferrariskaart en "moulin de Lettenbrug" genoemd op kaart van P. Vander Maelen (circa 1850), verdwenen in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw, doch de thans gerenoveerde 19de-eeuwse hoeve "Oud Molenhof" (nummer 19) verwijst er nog naar.

 • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 67.
 • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, Gloucestershire, 2003, p. 76.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Omwalde hoeve met losse bestanddelen Vaucelleshof

 • Is deel van
  Damme

 • Is gerelateerd aan
  Vredestraat (Lapscheure)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vredestraat (Damme) [online], https://id.erfgoed.net/themas/9265 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Damme

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.