Kerkhofstraat

Beschrijving

Straat vanaf de Dorpsstraat rondom de Sint-Laurentiuskerk en het voormalige kerkhof. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is slechts het zuidelijke gedeelte van de huidige kerkomtrek aangeduid. Op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911 is de kerkomtrek vervolledigd. Bij de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog krijgt de kerk een westportaal, wat de Kerkhofstraat belang geeft. Bij de heroriëntering in 1965 krijgt de kerk een oostportaal naar de Dorpsstraat gericht; het oude kerkhof wordt opgeruimd. Toch behoudt de Kerkhofstraat belang door de nieuwe begraafpaats (zie Kerkhofstraat zonder nummer) op de "Klerkenkouter", ten westen aansluitend op deze straat.

Tot het einde van de jaren 1980 of het begin van de jaren 1990 wordt de kerkomgeving (Dorpsstraat, Kerkhofstraat) nog gekenmerkt door een Duitse observatiepost van de Eerste Wereldoorlog.

Ten zuiden en ten noorden, aaneengesloten bebouwing vanaf de jaren 1920. Nummers 18-20, 22: kleine burgerhuizen uit de jaren 1920, nummers 18-22 samenstel in spiegelbeeldschema, rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen (vernieuwd houtwerk), plint met arduinen cordonlijst, steekboogfries.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, fotoarchief.
  • DELEPIERE A.-M., HUYS M., De Westhoek en "De Groote Oorlog": restanten, toeristen en de officiële erkenning, in Monumenten en Landschappen, jg. 14, nr. 4, Brussel, 1995, p. 50-63.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn