Geografisch thema

Kerkhofstraat

ID: 9507   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9507

Beschrijving

Straat vanaf de Dorpsstraat rondom de Sint-Laurentiuskerk (cf. Dorpsstraat z.nr.) en het voormalige kerkhof. Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843) is slechts het zuidelijke gedeelte van de huidige kerkomtrek aangeduid. Op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911 is de kerkomtrek vervolledigd. Bij de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog krijgt de kerk een westportaal, wat de Kerkhofstraat belang geeft. Bij de heroriëntering in 1965 krijgt de kerk een oostportaal naar de Dorpsstraat gericht; het oude kerkhof wordt opgeruimd. Toch behoudt de Kerkhofstraat belang door de nieuwe begraafpaats (cf. Kerkhofstraat z.nr.) op de "Klerkenkouter", ten westen aansluitend op deze straat.
Tot het einde van de jaren 1980 of het begin van de jaren 1990 wordt de kerkomgeving (Dorpsstraat, Kerkhofstraat) nog gekenmerkt door een Duitse observatiepost van de Eerste Wereldoorlog.
Ten zuiden en ten noorden, aaneengesloten bebouwing vanaf de jaren 1920. Nrs. 18-20, 22: kleine burgerhuizen uit de jaren 1920, nrs. 18-22 samenstel in spiegelbeeldschema, rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen (vernieuwd houtwerk), plint met arduinen kordonlijst, steekboogfries.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, fotoarchief.
DELEPIERE A.-M., HUYS M., De Westhoek en "De Groote Oorlog": restanten, toeristen en de officiële erkenning, in Monumenten en Landschappen, jg. 14, nr. 4, Brussel, 1995, p. 50-63.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente  Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Begraafplaats van Klerken

  • Omvat
    Herberg of handelspand

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kerkhofstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9507 (Geraadpleegd op 19-01-2021)