waarneming

Marrant H42 (HW4)

archeologisch element
ID
261
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/261

Beschrijving

De twee prehistorische sites van Holsbeek-Marrant (H42) en Holsbeek-Boomkwekerij (H41) bevinden zich op zo'n dijk op de linkeroever van de Winge op een afstand van slechts 400 m van elkaar. Bij Holsbeek-Marrant werd het grootste deel van het Iithische materiaal van deze site verzameld van het oppervlak van de dijk: 45,4% van de artefacten zijn van vuursteen, 43,5% van Wommersom-kwartsiet en 11,1% van een grove zandsteen. Bij Holsbeek-Boomkwekerij werd ook het grootste deel van het lithische materiaal van het oppervlak van de dijk verzameld: 40,4% van de artefacten zijn van vuursteen, 48,7% van Wommersom-kwartsiet en 10,5% van een grove zandsteen.
Het meeste lithische materiaal van de dijk lijkt te behoren tot het middenmesolithicum en moeten gedateerd worden tussen 7700 v.Chr. en 7100 v.Chr. Uit een pollenanalyse blijkt dat in de omgeving van deze middenmesolithische nederzettingen het grootste deel van het landschap bedekt met een open bos van dennen, wat berken en bazel. Later werden de heuvels van het Hageland bewoond door een 'mesolithische populatie met neolithische invloeden' rondom 3700 v.Chr. De nog latere neolithische bewoningsfase was waarschijnlijk van korte duur en moet omstreeks 1900 v.Chr. gesitueerd worden. Het gebruik van Wommersom-kwartsiet tijdens deze periode kan gedeeltelijk worden verklaard als hergebruik van het mesolithische materiaal. De weinige keramische scherven uit deze laatste fase zijn qua textuur vergelijkbaar met andere laat-neolithische keramiek in Belgiƫ.


Auteurs: Pellizzari, Jornick
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Mesolithische vondsten

Datering: middenmesolithicum
Typologie: archeologische objecten, vondstenconcentraties
Materiaal: bot (dierlijk), kwartsiet van Wommersom, lithisch materiaal, vuursteen, zandsteen
Thema: Sites en sitecomplexen uit het finaalpaleolithicum en mesolithicum
Gebeurtenis:
Afmetingenset: ()
Aantal 5000 st

Beschrijving:
Het materiaal gevonden op de sites in Holsbeek is voornamelijk mesolithisch. Er werden minimum 499 artefacten gevonden die dateren uit het middenmesolithicum (7700 v.Chr.-7100 v.Chr.) waaronder: kernen, afslagen, klingen, stekers, boor, spitsen, segmenten, trapezia en driehoeken in Wommersom-kwartsiet en glimmerzandsteen. Daarnaast werd er ook dierlijk botmateriaal gevonden uit dezelfde periode.

Middeleeuwse vondsten

Datering: late middeleeuwen, volle middeleeuwen
Typologie: losse vondsten
Materiaal: Maaslands aardwerk, rood aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Bij een verstoring in laag 4, sleuf 6 van Holsbeek-Marrant werden er een 40-tal kleine scherven gevonden. Deze bestaan voornamelijk uit rood aardewerk en Andenne aardewerk en dateren uit de volle en late middeleeuwen. Elders op de site werd ook een randscherf Pingsdorf aardewerk gevonden dat dateert uit de 12de eeuw.

Neolithische sporen & vondsten

Datering: neolithicum, vroege bronstijd
Typologie: archeologische objecten, greppels, vondstenconcentraties
Stijl: michelsbergcultuur
Materiaal: aardewerk, houtskool, kwartsiet van Wommersom, lithisch materiaal, vuursteen, zandsteen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Er werden een aantal lithische artefacten gevonden die dateren uit het middenneolithicum rondom 3700 v.Chr. waaronder: een kern met twee snijdende slagvlakken uit glimmerzandsteen met zwarte patina, een dunne klingetje uit Wommersom-kwartsiet, meerdere afslagen uit silex en Wommer-som kwartsiet, verbrande silexkeien en een groot fragment Brusseliaanse zandsteen. Daarnaast werd er ook een houtskoolrijke laagaangetroffen met daarin vuursteengemagerde keramiekfragmenten uit dezelfde periode. Op de site werd ook een kleine greppel gevonden die waarschijnlijk neolithisch is en pijlpunt met holle basis die gedateerd wordt van het laatneolithicum tot de vroege bronstijd.


Relaties

  • Is deel van
    Prehistorisch sitecomplex in alluviale context in de Wingevallei


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Marrant H42 (HW4) [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/261 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.