Bankstraat 53

Beschrijving

Bij verbouwingswerken in een rijwoning werden resten van een bijgebouw van het Karthuizerklooster aangetroffen, als toevalsvondst gemeld en vervolgens door het agentschap Onroerend Erfgoed opgegraven.

Het gaat om de oostelijke helft van drie kamers. De noordelijke twee kamers komen duidelijk overeen met één ruimte die op een plan van het klooster uit 1786 aangeduid wordt als ‘cuisine’, en de zuidelijke kamer met een ‘chambre’ op hetzelfde plan. De twee noordelijke kamers hebben vloeren in keramische en natuurstenen tegels. De zuidelijke kamer heeft geen vloer meer, maar is onderkelderd met een half tongewelf. Vanuit een deuropening door de buitenmuur ter hoogte van de middelste kamer vertrekt een met natuurstenen tegels verhard pad, dat geflankeerd word door een verharding in recuperatiematerialen. Ten zuiden hiervan is een bakstenen waterput met arduinen deksel tegen de buitenmuur gebouwd. Er werden geen relevante artefacten aangetroffen; de vulling bevatte enkel 20ste-eeuws materiaal.

Een deel van de resten kan deel hebben uitgemaakt van het gebouw zoals het zichtbaar is op verschillende afbeeldingen en plannen tussen 1596 en 1786, of kunnen zelfs ouder zijn (buitenmuur, keldergewelf, binnenmuur tussen zuidelijke en middelste kamer). Andere dateren mogelijk eerder van na de verkoop van de gebouwen van het klooster. Ze kaderen dan in verbouwings- of inrichtingswerken voor particulier gebruik van het gebouw tussen 1786 à 1813 tot 1931 à 1970, maar stammen vermoedelijk vooral uit de 19de eeuw (vloeren en binnenmuur van de twee noordelijke kamers, waterput).

Auteurs: Van Gils, Marijn

Resten bijgebouw klooster

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: bijgebouwen, kelders, kloosters, muurresten, paden, vloeren, waterputten
Materiaal: aardewerk, ijzer, natuursteen

Beschrijving:
Resten van de oostelijke helft van drie kamers:
- Muren: de oostelijke en zuidelijke buitenmuren van het gebouw, en twee binnenmuren. De muren zijn met baksteen en kalkmortel gemetst, met natuurstenen afboording van deuropeningen. Aan de randen van de twee deuropeningen zijn nog metalen elementen in het mestelwerk of in de stenen vervat. Op basis van historische afbeeldingen en kaarten lijken de meeste aanwezig tussen 1596 en 1786. Alleen de noordelijke binnenmuur is waarschijnlijk recenter (van 1786 à 1813 tot 1931 à 1970).
- Vloeren: De twee noordelijke kamers (beiden begraven onder de middelste kamer van het huidige pand) hadden een vloer, de ene in keramische tegels, de andere in natuurstenen tegels. In dezelfde natuurstenen tegels was de aanzet van een pad zichtbaar aan de oostzijde van het gebouw, rechtsreeks verbonden met de vloer binnen via een deuropening. Ten noorden van dat pad was een onregelmatige verharding in recuperatiematerialen (allerlei natuur- en baksteen) aanwezig. Omdat de opdeling in twee kamers niet zichtbaar is op een gedetailleerd plan van 1786, werden de vloeren waarschijnlijk pas daarna aangelegd.
- Keldergewelf: Onder de meest zuidelijke kamer bevindt zich een keldergewelf. Het is een half tongewelf, gemetst in baksteen en kalkmortel. Op het plan uit 1786 lijkt deze kelder aanwezig.
- Waterput: Tegen buitenzijde van de oostelijk buitenmuur bevond zich een ronde bakstenen waterput. Deze was afgedekt met een vierkante arduinen dekplaat, met daarin een rond gat en een rond arduinen deksel. Omdat deze waterput niet zichtbaar is op het plan van 1786, in tegenstelling tot een andere waterput op het perceel, werd deze waarschijnlijk pas daarna aangelegd.

Deze resten maakten deel uit van een bijgebouw van het Kartuizerklooster, tot dit tussen 1786 en 1813 werd verkocht. Het gebouw werd daarna waarschijnlijk gebruikt als woning van een particuliere landbouwer. Het werd tussen 1931 en 1970 afgebroken.