Nederkouter 28-36

Beschrijving

Bij een archeologische opgraving kwamen laatmiddeleeuwse sporen en structuren aan het licht die verband houden met het bouwrijp maken van de oostelijke Leie-oever door middel van landwinning en ophoging in de late 13de en 14de eeuw.

Deze sporen zijn in eerste instantie stortlagen met organisch materiaal en huishoudelijk afval die werden aangebracht vanuit de richting van de huidige Nederkouter om de natuurlijke oever op te hogen. Daarnaast werd een natuurstenen keermuur opgegraven, die vermoedelijk een perceel afbakende. Een waargenomen doorgang in het meest noordelijke gedeelte van de keermuur toont aan dat er vanuit dit omsloten domein een doorgang was naar de Leie en dat de muur mogelijks ook dienstdeed als aanlegsteiger. Kuilen gelegen binnen het afgebakende terrein wijzen op afvaldeponering. Een houten beschoeiing werd waargenomen, die vermoedelijk diende ter stabilisatie van de ophogingspakketten. Wellicht staan deze structuren in verband met de aanvang van de eigenlijke kanalisatie van de Leie.

Daarnaast werd op een vermoedelijk achtererf van een laatmiddeleeuwse/vroegmoderne woning een 17de-eeuwse waterput onderzocht die pas recent werd opgegeven. De waterput bevatte naast bouwpuin weinig archeologische vondsten.

Auteurs: Geussens, Liesbeth; Pype, Pedro

Laatmiddeleeuwse sporen

Datering: 13de eeuw, 14de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: aanlegplaatsen, afvalkuilen, keermuren, kuilen, muurresten, ophogingslagen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk, grijs aardewerk, rood aardewerk, steengoed

Beschrijving:
Antropogene accumulatie van humeuze bodem vermengd met organisch materiaal en huishoudelijk afval. In dit bodempakket werden verschillende archeologische sporen geregistreerd, met name afvalkuilen die naast bouwpuin weinig archeologische vondsten bevatten.
Daarnaast werd een keermuur teruggevonden die mogelijks een achtererf afbakende. De muur loopt parallel aan de Leie. De zone ten noorden van de muur was vanaf de late middeleeuwen systematisch opgehoogd met het bovenvermeld antropogeen pakket. Aanvankelijk was de muur opgetrokken in natuursteen en de muur werd later in de 14de eeuw opgehoogd met baksteen. Tegen de muur werden restanten van een natuurstenen trap waargenomen die toegang gaf tot de Leie. Mogelijks deed de muur ook dienst als aanlegplaats.
Tenslotte werd een rij van eikenhouten palen waargenomen met fragmentarisch bewaarde tussenliggende beplanking. Vermoedelijk diende de constructie voor het stabiliseren van ophogingspakketten.
Het aardewerk uit de sporen, met name grijs, roodbakkend en hoogversierd aardewerk, protosteengoed en Rijnlands steengoed, bevestigt een datering in de late middeleeuwen (13de-14de eeuw).

Vroegmoderne sporen

Datering: 17de eeuw
Typologie: waterputten

Beschrijving:
Een waterput werd aangesneden die beschoeid was met 17de-eeuwse bakstenen met onderaan een houten zinkring. In de vulling werd voornamelijk bouwpuin aangetroffen, inclusief plastiek, wat een recente opgave doet vermoeden.