waarneming

Bijloke Binnenterreinen

archeologisch element
ID
984297
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984297

Beschrijving

Bij een archeologische opgraving naar aanleiding van de heraanleg van de binnenterreinen van de Bijlokesite zijn sporen en structuren aangetroffen gerelateerd aan de geschiedenis van het Bijlokehospitaal. Het betreft voornamelijk menselijke begravingen en de restanten van een grafkelder. Deze worden in verband gebracht met de functie van de site als hospitaal vanaf de 13de eeuw. Individuen die in het hospitaal stierven werden in de binnenterreinen begraven. De zone was actief als kerkhof vermoedelijk van het midden van de 13de tot in de 18de eeuw. Verder werden 19de-eeuwse paalkuilen ontdekt die de neerslag zijn van de verbouwingswerken aan het gebouw in 1852.


Auteurs: Geussens, Liesbeth
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Begravingen

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: begraafplaatsen, grafkelders, grafkuilen, inhumatiegraven, kerkhoven, muurresten
Gebeurtenis:

Beschrijving:
19 menselijke begravingen, waarvan 8 kistbegravingen. De overige individuen lagen in groepen samen in grafkuilen. Omdat de geplande verstoring ondiep waren, werden slechte enkele van de te verwachten begravingen opgegraven. De overige individuen bevinden zich onder de geplande verstoring en zijn dus nog in situ bewaard.

Muur- en gewelfresten opgebouwd uit baksteen en natuursteen, waarschijnlijk restanten van grafkelders.

Sporen

Datering: 19de eeuw
Typologie: paalkuilen
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Enkele paalkuilen opgevuld met bouwpuin, waarschijnlijk het gevolg van het plaatsen van een houten stelling die in 1852 geplaatst werd om aan de gevel te werken.


Relaties

  • Is deel van
    Bijlokehospitaal en Bijlokeklooster

  • Is deel van
    Historische stadskern van Gent


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bijloke Binnenterreinen [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/984297 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.