Beschermd monument van tot heden
Bomenrijen van platanen en linden en watergebonden bouwkundig erfgoed langs Coupure en Leie
definitieve beschermingsbesluiten: 05-11-2013 ID: 5224
Lindenlei (Gent)
Op 8 mei 1998 schonk de joodse gemeenschap dit gedenkteken aan de stad Gent. Het bevindt zich in het parkje naast de Leie. Men herdenkt er de joodse rabbijn Michael Lustig en de Gentse slachtoffers van de holocaust.
Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai (Gent)
Op het talud lang de Leie staat langs de Bijlokekaai een intacte lijnaanplanting van gekandelaarde platanen.
Coupure (Gent)
In de herfst van 1795 werd er langs de Coupure een promenade met verschillende bomenrijen aangelegd in opdracht van de prefect van het Scheldedepartement. In de archiefbronnen worden de boomsoorten niet vermeld maar uit een latere bron (1809) blijkt dat het om linden en platanen ging. Nog steeds staan er langs de coupure bomenrijen van platanen en linden. Alle bomen zijn gekandelaard en worden nog periodiek gesnoeid.
Albert Baertsoenkaai, Bijlokekaai, Bijlokestraat, Bijlokevest, Brioolstraat, Contributiestraat, Coupure, Ekkergemstraat, Hospitaalstraat, Iepensteeg, Iepenstraat, Jan van Hembysebolwerk, Krommenelleboog, Lieven de Winnestraat, Lindenlei, Maurice De Weertstraat, Papegaaistraat, Pieter Colpaertsteeg, Roderoestraat, Theresianenstraat, Twaalfkameren, Waldamkaai (Gent)
De Coupure wordt afgeboord door bomenrijen van lindes en platanen. De Sint-Agnetabrug en de sluiskom vormen het zuidoostelijke uiteinde van de Coupure waar het kanaal aansluit bij de Leie.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Coupure en Leie [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10418 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.