Gemeentehuis van Dworp

Gemeentehuis van Dworp met overgangszone

Waarden

Het gemeentehuis van Dworp is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Goed bewaard voorbeeld van een gemeentehuis dat opgetrokken werd tijdens de tweede bouwgolf van gemeentehuizen in de tweede helft van de 19de eeuw. Het gemeentehuis getuigt in zijn vormgeving en structuur van het steeds groeiende belang van de burgerlijke overheid in de 19de en 20ste eeuw en de noodzaak die gevoeld werd om representatieve gebouwen op te trekken waar de gemeenteraad en schepenen konden vergaderen.
Het gemeentehuis werd opgetrokken in 1901-1902 naar ontwerp van de jonge architect Henri Jacobs op de plaats van de gesloopte parochiekerk.

architecturale waarde

Het gemeentehuis van Dworp uit 1901-1902 is een goed bewaard voorbeeld van een landelijk gemeentehuis uit het begin van de 20ste eeuw dat perfect voldoet aan de beschrijving zoals Louis Cloquet die in zijn Traité d’Architecture omschrijft: centraal in het dorp ingeplant en een uitgesproken architecturale vormgeving in de breedte uitgewerkt. Volgens de voorschriften van Cloquet voorzag het gemeentebestuur van Dworp niet enkel in een raadzaal maar ook in verschillende kabinetten. Op de bovenverdieping werd de raadzaal / feestzaal ingericht, direct verbonden met de inkomhal en eretrap. De raadzaal kreeg de nodige uitstraling door zijn ruime opzet en prominent geplaatste hardstenen haard. Zoals voorgeschreven in de Traité d’Architecture is het gemeentehuis goed toegankelijk met een ruim portaal, een ruime hal en een verbindingsgang die de verschillende publieksruimtes verbindt. Het gemeentehuis kreeg de nodige uitstraling door de granittovloeren en het kwalitatief binnenschrijnwerk.
Het gemeentehuis van Dworp is een schoolvoorbeeld en sleutelwerk in het vroege oeuvre van Henri Jacobs. Met zijn combinatie van kleurrijke materialen, baksteen op een natuurstenen plint, rechthoekige en gebogen muuropeningen, geaccentueerd door middel van kleurrijke natuursteen, de sgraffito’s en het smeedwerk met art nouveau-inslag positioneert het gemeentehuis van Dworp zich perfect in het oeuvre van Henri Jacobs van voor de eerste wereldoorlog, net op het ogenblik dat hij de stap maakt naar de art nouveau voor een stedelijk Brussels cliënteel. De art nouveau, die beperkt wordt toegepast in het smeedwerk en de eretrap van het gemeentehuis van Dworp, voorspelt reeds de zoektocht naar de ingetogen art nouveau die Jacobs in zijn Brusselse stadwoningen zal toepassen.

Alsembergsesteenweg 612 (Beersel)
Gemeentehuis van Dworp in eclectische stijl, opgetrokken omstreeks 1900 naar ontwerp van Henri Jacobs.

Heeft als overgangszone

Gemeentehuis van Dworp: overgangszone