Belgische militaire begraafplaats Oeren

Belgische militaire begraafplaatsen

De Belgische militaire begraafplaats te Oeren, is beschermd als monument.

Waarden

Belgische militaire begraafplaats van Oeren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Heel mooi gelegen rond het reeds als monument beschermd kerkje. Herkenbare elementen zijn de aanleg van de rijen graven, meestal rug aan rug, op grasperken die afgewisseld worden met paadjes uit steenslag, de vlaggemast, het schuilhuisje,...

in casu historische context en militair-historische waarde: :
Belgische militaire begraafplaats, vermoedelijk vanaf 1915 aangelegd in het kantonnement Oeren. Naar aanleiding van grafschennis op heldenhuldezerkjes in februari 1918 trok de 4de IJzerbedevaart in 1923 naar deze begraafplaats.

Innoverende wijze van begraven in oorlogstijd.

Oerenstraat (Alveringem)
Belgische militaire begraafplaats tijdens de Eerste Wereldoorlog aangelegd rond de zestiende-eeuwse, laatgotische kerk van Oeren. Aan toegangszijde is er een omheiningsmuur uit gele baksteen met gesmeed ijzeren traliewerk en een toegangspoort. De graven zijn aangelegd in dubbele rijen.