Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius

Gemeente Anzegem
Deelgemeente Anzegem
Straat Dorpsplein
Locatie Dorpsplein zonder nummer (Anzegem)

Dorpsplein zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

Hoger gelegen georiënteerde driebeukige hallenkerk. Toren, koor en zijkapellen beschermd als monument bij K.B. van 20/02/1939, kerkmobilair beschermd als monument bij K.B. van 13/09/1976, volledige kerk beschermd als monument bij K.B. van 7/09/1979.Gebouw omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden.

Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Anzegem (Anzegem)

In 1790 was een orgel gebouwd door Lambert-Benoit van Peteghem; rond 1847 werd het overgeplaatst naar het klooster, waar het nog steeds aanwezig is. In de kerk werd een nieuw orgel gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem, van 1845 tot 1847. In 1992 bouwde J. Bruggeman een nieuw koororgel (in de plaats van het Loncke-positief) en herbruikte opnieuw de 6 Van Peteghem-registers.

De parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius is beschermd als monument.

Het betreft de uitbreiding van de bescherming tot het volledige kerkgebouw. De oudste delen van de kerk, meer bepaald de toren, het koor en de zijkapellen, werden reeds beschermd bij Koninklijk Besluit van 20 februari 1939.

Waarden

De Sint-Jan-de-Doper en Sint-Eligiuskerk (uitbreiding) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: