Twee Duitse bunkers Schaapbalie

Restanten van Duitse bunkers Eerste Wereldoorlog bij Schaapbalie

De bescherming omvat de restanten van twee Duitse bunkers.

Waarden

Restanten van twee Duitse bunkers (W.O. I) bij Schaapbalie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde:

Als zijnde twee Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, die getuigen van de zware Duitse verdedigingswerken die op en rond het Houthulstbos waren uitgebouwd. De bunkers waren opgetrokken op een strategische plaats, met name langs de voormalige spoorlijn Ieper-Torhout, ter hoogte van de zuidelijke rand van het Houthulstbos. ze behoorden tot de zogenaamde 'Wald Riegel' en dienden ter verdediging van zowel het Houthulstbos als van de militaire infrastructuur die meer oostwaarts, ter hoogte van Schaapbalie en Vijfwegen was uitgebouwd.
Als zijnde twee Duitse bunkers die getuigen van de zware gevechten die hier in de herfst van 1917, tijdens de Derde Slag bij leper. zijn gevoerd. In oktober 1917 kwamen de bunkers pal in de vuurlinie te liggen. Talrijke mannen lieten het leven tijdens opeenvolgende hardnekkige geallieerde pogingen om meer oostwaarts op te trekken. Het landschap rond de bunkers transformeerde door de talrijke artilleriebeschietingen in een kraterlandschap. Ook op de eerste dag van het geallieerde Bevrijdingsoffensief, met name op 28 september 1918, is hier zwaar gevochten.
Als zijnde militaire constructies die getuigen van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

sociaal-culturele waarde

Als materiƫle getuigen van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuigen, die door hun jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel zijn gaan uitmaken van het landschap.

Restanten van twee Duitse bunkers Schaapbalie

Stadensteenweg (Langemark-Poelkapelle)
Twee Duitse bunkers uit de Eerste Wereldoorlog, die getuigen van de zware Duitse verdedigingswerken die op en rond het Houthulstbos waren uitgebouwd. De bunkers waren opgetrokken op een strategische plaats, met name langs de voormalige spoorlijn Ieper-Torhout, ter hoogte van de zuidelijke rand van het Houthulstbos.