Herenhuis Mulle de Terschueren: park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 23-12-1986 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Tielt
Deelgemeente Tielt
Straat Ieperstraat
Locatie Ieperstraat 42, Ieperstraat 44, Ieperstraat 46, Ieperstraat 48 (Tielt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/37015/312.1
  • DW000525
  • OW001054

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis Mulle de Terschueren met park

Ieperstraat 42-48, Tielt (West-Vlaanderen)

Het imposant laatclassicistisch herenhuis met empirekenmerken werd gebouwd in 1824 voor Emile-Pierre Mulle de Terschueren met onder meer een koetshuis, dienstgebouwen en een grote achterliggende lusttuin. In de jaren 1970 werd de tuin, los van het herenhuis, opengesteld als stadspark.

Beschrijving

Het achterliggende park bij het herenhuis Mulle de Terschueren, gelegen langs de Ieperstraat te Tielt, is beschermd als dorpsgezicht. Het als monument beschermde herenhuis maakt geen deel uit van het dorpsgezicht, de stal met het washuis behoort hier wel toe.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bracht een advies uit waarbij de artistieke waarde van het park bij het herenhuis Mulle de Terschueren met vijver en waardevolle bomen als volgt werd gemotiveerd: omwille van hun verbondenheid met het respectievelijke monument.

  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000525, Monumenten en stadsgezichten in Tielt, advies KCML (1986).

Waarden

Het park gelegen achter het huis Mulle de Terschueren is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.